De bevrijdingsstoet

De bevrijdingsstoet na W.O.II

In de fotoalbums die ik mocht inkijken van Jean Marschal en zijn echtgenote, Anna Nossin, is er eigenlijk een schat aan stof voor het schrijven van bijdragen in de dorpskalender en andere heemkundige publicaties te vinden.
Jean Marschal, geboren in 1925, studeerde voor onderwijzer aan de normaalschool te Tienen. Hij was in de jaren voor, tijdens en na de oorlog de animator van allerlei activiteiten in ons dorp. De bloeiende KAJ, toneelvoorstellingen in het werkhuis van Kamiel de Rademaker op Casino, etc …. Ook bezat hij een fototoestel waardoor ik stof vond in de albums van de door hem gemaakte foto’s.
Zo is er niet alleen een reeks foto’s van de jaarlijkse dorpsprocessie van het H.Hart maar ook van de door hem georganiseerde stoet na de bevrijding van het juk van de moffen, van allerlei dorpstafereeltjes en groepjes dorpelingen. Met weinig middelen, want iedereen kwam verarmd uit de vijf jaar durende oorlog, slaagde hij erin van een stoet op de been te brengen. Ik herinner mij vaag op een van de wagens van de stoet gezeten te hebben. Ik was toen ongeveer 7 jaar oud.

Een drietal grote boerenwagens met de vlaggen van de landen van de zegevierende geallieerden en van canadabomen afgezaagde groene takken genaaid door een groep dames van het dorp, de fietsen met veelkleurige papieren bloemen, een karretje met een galg waaraan een pop van Hitier die later zou verbrand worden en kleine groepjes kinderen van het dorp trokken door de straten, al dan niet getooid met opschriften mooi geschilderd door de ene of de andere kaligraaf.
Ik ga niet meer commentaar geven. Bekijk de foto’s maar

Bron: Dorpskalender gezinsbond 2011 – Louis Leduc


Georges Vanschoonwinkel juli 2012

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *