De oude kerk

 De oude kerk.

Op het einde van de 11de eeuw werd er door de inwoners van Mechelen (Marlinne) een kerk gebouwd. Dit gebouw stond in het centrum van hun woonplaats zodat we nu gemakkelijk de plaats kunnen achterhalen waar de kern van het oude Mechelen gelegen was. Geen Schoolstraat toen, maar wel de kerkstraat. Deze kerk stond op de plaats waar nu nog altijd het oude kerkhof ligt, met de voorgevel en ook de toegangsdeur naar de richting en ter hoogte van de huidige pastorij. Ze is daar steeds op dezelfde plaats gebleven tot in 1913, toen ze werd afgebroken omdat men een beetje verder een nieuwe kerk, de huidige St.-Annakerk, had gebouwd.

De inwoners kwamen jaarlijks bijeen om de grote herstellingen aan hun kerk te bespreken en die zelf uit te voeren of te helpen bekostigen.
In 1359 dreigde ze zelfs in te storten want we vonden in dat jaar een akte terug waarbij de inwoners werden verplicht om de kosten hiervan te betalen
In de lente van het jaar 1642 brak er brand uit in de kerk met gevolg dat er weer een deel moet worden opgebouwd. Ook in 1784 werden er herstellingswerken uitgevoerd

Dit alles maakt dat de oorspronkelijke kerk er in de 19de eeuw een heel ander uitzicht had gekregen. Het schip was vrijwel nog authentiek, doch er werden wel zijbeuken aan bijgebouwd en het totale grondplan bedroeg toen 3a96ca.

Merkwaardig in deze kerk waren de 12 grafstenen die  als aandenken aan leden van de familie de Borchgrave-d’altena, waren ingemetseld in de muren rondom het altaar.
Voor de geïnteresseerden is dit misschien toch leuk om die even op te noemen . In volgorde van ouderdom waren dat :
-1590 Barbara de Borchgrave, echtg. van Schrootz.
-1594 Guillaume de Borchgrave en Everardine Nulants.
-1612-1617 Jeanne Schrootz en Evrard de Borchgrave.
-1630-1650 Michel de Borchgrave en Marie de Jegher.
-1684 Jean-Baptist de Borchgrave.
-1717 Cathérine, baronnes de Woelmont.
-1717 Elisabeth de Borchgrave (religieuse)
-1718 Jean-Baptist de Borchgrave
-1720 Michel de Borchgrave & Marie-Thérèse , baronnes de Geloes.
-1745 Robert Guerri.
-1754 Anne-Barbe-Antoinette, baronnes de Polart.
-1772 Jean-Baptist de Borchgrave

Het koor werd herbouwd in 1816 en ook in 1830, bij het ontstaan van het koninkrijk België, werden verbouwingswerken uitgevoerd.
Maar omdat de onderhoudskosten steeds maar zwaarder werden, en deels ook omdat het bevolkingscijfer in het dorp steeds maar toenam en de kerk daardoor te klein was geworden werd ze in 1912 vervangen door de huidige.

Spijtig dat we tot nog toe geen enkele foto konden vinden van dit eeuwenoude dorpsgebouw. Op de zolder in de pastorij werd wel een oude zonnewijzer terug gevonden die ook eeuwenlang naast deze kerk op een zuil stond geplaatst. Op die zonnewijzer was wel een schets met de afbeelding terug te vinden. Het leek echt een klein maar gezellig gebouwtje met een vierkante torengebouw en erop een korte spitse toren. Voor de rest moesten we het doen met eigen verbeelding.

Gelukkig was dat zonder de waard gerekend. Plots duik er iets miraculeus op.
Speurneus Paul BOES kon onlangs op een van zijn vele snuffeltochten, een oude foto op de kop tikken van… jawel de oude kerk en het gemeentehuis met de jongensschool van Marlinne.
Een foto die in 1911 werd verstuurd tussen twee families met nieuwjaarswensen. Wellicht dateert die foto van 1911 want het schoolgebouw ernaast werd toen in gebruik genomen.
 Een pracht van een foto , zoals u hier kunt zien.

Oude  Kerk van Bovelingen


Bemerk niet enkel het romantisch kerkje maar ook uiterst links een gebouw waar op het gelijksvloer de jongenschool was en op de eerste verdieping het gemeentehuis. Voor dit gebouw was een klein parkje waarin later in 1922 het monument der gesneuvelden van de oorlog tegen de muur , tussen de 2de en 3de venster, van de school werd geplaatst. En ook die mooie ommuring van de speelplaats, waarin toen reeds de lindebomen voorkwamen die ons later zoveel genot en schaduw hebben geschonken.

Nu we toch een foto hebben van dit schoolgebouw kunnen wij misschien wat wetenswaardigheden erover vertellen.
Op 07/01/1906 werd de grond aangekocht voor dit gebouw. De plannen werden reeds goedgekeurd op 07 maart 1907 en op 5 augustus van dat zelfde jaar werd met de werken gestart zodat die wellicht het jaar nadien reeds klaar was. Het ziet er trouwens ook heel nieuw uit en toch werd dit gebouw in 1970 volledig afgebroken.. Meer gegevens over de scholen het jongensonderwijs  vindt u elders op deze website..

Wat is er nog meer te zien ? Men is bezig met de aanleg van iets. Deze foto is genomen van op het perceel waar de huidige kerk nu staat. Waarschijnlijk stond men op het punt om te starten met de bouw van de huidige kerk want de stenen en materialen liggen reeds op het terrein.

Zo konden wij weeral een stukje puzzel toevoegen aan de geschiedenis van ons dorp dank zij deze foto en de vindingrijkheid van Paul Boes.


Jos Schoefs

 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *