De straatnamen van Heers

Waar komen onze straatnamen vandaan?

 Raes van Heersstraat

 Raes de la Rivière, heer van Heers, Horpmaal, Neerlinter, Heppignies en gedeeltelijk Jesseren, is wellicht het beroemdste (beruchtste) lid van het geslacht van Rivière. Raes is de oudste zoon en ook de opvolger van “Charle de la Rivier”, die in 1461 overleed. Zijn eerste vrouw, Catharina van Hamal, stierf in 1457 zonder kinderen. Zijn tweede echtgenote, Penixte van Grevenbroek, schonk hem 4 kinderen : Dieudonné, zijn opvolger, Dieudonnée,die onterfd werd (merkwaardig), Jeanne, abdis van Parc les Dames en een dochter, die ontvoerd werd door een student in Parijs. 

Raes van Heers speelt een belangrijke rol in de geschiedenis van het land van Loon en het prinsbisdom Luik. Hij voerde een genadeloze strijd tegen de procureurs en hun aanhang. Hij werd echter, met zijn “Gezellen van de groene tent”, tweemaal verslagen te Montenaken en Brustem in 1467. Ook het kasteel van Heers werd vernield. Na 10 jaar ballingschap in Frankrijk kreeg hij zijn bezittingen terug en keerde terug naar Luik, waar hij in 1477 stierf. Zijn stoffelijk overschot werd naar Heers overgebracht. Zijn graf is verdwenen, doch zijn grafschrift is bekend. “Hic iacet sepultus dns Raso de Riuhs, miles Dns de Heer castel, qui obiit anno Dni m°, cccc°, lxxxii, Eius anima requiescat in pace amen. Et iues uxor Katharina filia de Eldris dna in Heer que obiit anno m°, cccc°, lvii.” Hier ligt Raes, kasteelheer van Heers, begraven en zijn (eerste) echtgenote Katharina, overleden in 1457.

Baron de Stockemlaan

Met Raas van Heers eindigt een turbulente periode in de geschiedenis van Loon. Voortaan zullen de heren van Heers zich als trouwe vazallen van Luik gedragen. Zij zullen hun gebieden niet meer uitbreiden, integendeel, hun politiek zal er meer en meer op gericht zijn hun gebied te behouden. Na de dood van Barbara de la Rivière, abdis van Herkenrode, sterft het geslacht uit. Tot in 1757 zullen zij de titel voeren van “heer van Heers”. Dan worden het kasteel en bijhorende domeinen bezit van de baronnen van Stockem tot aan de Franse Revolutie.
Wij kennen Nicolas Erasmus de Stockhem, vóór 1790 overleden. Hij huwde Johanna Maria de Maisières, die op 6 februari 1790 te Heers overleed. Zij hadden twee zonen,

Baron Charles François de Stockhem, in juli 1763 in Luik geboren en op 3 maart 1839 in Heers overleden. Burgemeester van Heers. Hij huwde de Barones Louisa Françoise Josephine Deseraing, in Hollogne-sur-Geer geboren en in Luik op 11 maart 1800 overleden.
Zij hadden 2 dochters, de laatst gekenden, die de naam de Stockhem droegen en in verband met Heers vernoemd werden.
Eugenie werd op 10 juni 1797 in Luik geboren en stierf op 21 April 1883 in Brussel. Zij was “propriétaire” en verbleef in Heers. Zij trouwde ook in Heers op 22 oktober 1819 met Baron Charles Dewal. Geen kinderen vermeld.
Antoinette werd omstreeks 1799 in Luik geboren, zonder beroep en verblijvende te Heers. Zij huwde op 22 November 1822 in Heers met Graaf Louis Renesse uit ‘s Herenelderen. Zij hadden één zoon Clement de Renesse, die geboren in 1826, op jeugdige leeftijd in Heers op 17 januari 1932 overleed.

François Joseph de Stockhem, geboren te Heers, op 21 april 1770, overleed te Brussel, 1 februari 1845, hij was burgemeester van Kermt (Limburg) tot aan de Franse Revolutie, later was hij lid van de Tweede Kamer der Generale Staten voor de Provincie Luik, van 20 oktober 1818 tot 18 oktober 1830 onder Willem I van Oranje. 

Burggraaf Desmaisièresstraat

Hier komen wij dan bij de laatste en tevens huidige kasteelheren van Heers terecht.
Een eerste graaf die opduikt in onze gegevens en ook in de geschiedenis van Heers en het kasteel. Enkel van de gegevens van een doodsprentje weten wij dat Burggraaf Eugène Carolus Franciscus Josephus Desmaisières midden 19e eeuw burgemeester van Heers was. Hij was ook provincieraadslid en minister. Hij werd geboren omstreeks 1823 en overleed in Brussel op 12 April 1888. Hij had ook in Heers, vermoedelijk en logischerwijze op het kasteel, zijn verblijfplaats. Wij kunnen er niet uit opmaken of hij gehuwd was, waarschijnlijk niet.
Dan komen wij aan de generatie kasteelheren van de laatste paar eeuwen, einde 19e en gans de 20e eeuw tot op heden (ongeveer 130 jaar).
Burggraaf Albert Desmaisières ° Brussel 8 December 1860 – † Ixelles 10 December 1906. Hij was burgemeester van en verbleef te Heers. Hij huwde burggravin Claire de Ribeaucourt ° Brussel 24 mei 1874 – † Heers 28 mei 1951.
Zij hadden één dochter, Barones Madeleine Desmaisières, ° Heers 14 augustus 1901 – † Knokke 14 oktober 1988. Zij huwde in Heers op 26 oktober 1920 met Baron Joseph Powis de Tenbossche.
Burggraaf Camille Desmaisières werd circa 1873 geboren en overleed 14 januari 1921. Hij was burgemeester van en verbleef te Heers. Hij huwde burggravin Claire de Ribeaucourt, de weduwe van zijn broer Albert.

Bruidspaar Desmaisières

Van links naar rechts 1. Jef Melon. 2. Jos Vandevelde. 3. Emiel Corswarem. 4. Joseph Cordie. 5. Heptia. 6. Bruidegom Desmaisières. 7. Budenaers. 8. Bruid. 9. Armand Vranken. 10. Guilliams. 11. Jean Vranken. 12. Jean Cordie. 13. Jos Paque. 14. Peter Derwael (schoonvader van meester Convents)



Zij hadden één zoon Burggraaf Antoine Desmaisières ° Perck 10 September 1903 – † Saint-André 9 januari 1971 en in Heers begraven. Deze huwde “zijn bruid uit Spanje”, huwelijk dat in Heers voor een groot dorpsfeest zorgde, met deelname van alle schoolkinderen en van alle dorpelingen. Gravin Carmen de Roxas y Solis ° Sevilla (Spanje) 26 maart 1905 – † Waremme 25 mei 1996. “De gravin van het kasteel”. Zij hebben 3 kinderen Michel,  Ricardo en Carmen, de huidige kasteelheren.

Op de site heb ik gemerkt bij de straatnamen van Heers, dat er een link ontbrak tussen de baron de Stockem en de familie Desmaissières. De huidige bewoners zijn namelijk nog steeds rechtstreekse afstammelingen van de familie de Stockem.
Op een bepaald moment sterft de naam de Stockem te Heers inderdaad uit, nl bij Eugénie de Stockem ° Luik, 22 prairial V of 10 juni 1797 en overleden te Brussel op 21 april 1883.
Zij was gehuwd te Heers op 22 okotber 1819 met Charles de Wal, geboren te Baronville op 1 juli 1791 en overleden te Brussel op 19 februari 1872.
Zij hadden één dochter nl, Valérie, baronne de Wal, ° brussel, 31 mei 1831 en overleden te Ixelles, 15 juni 1906. Zij was gehuwd met: Eugène Desmaissières, ° Gent, 30 december 1823 en overleden te Brussel op 12 april 1888.  Hij was bourgemestre de Heers.
Zij hadden minstens twee zonen: Albert en Camille.
Deze twee huwden dezelfde vrouw: Claire de Ribeaucourt.
Albert had met zijn echtgenote vier kinderen:
Mercédès, Madeleine, Antoine en Albert.
Antoine, de latere kasteelheers van Heers huwde met Carmen de Rojas Y Solis en kreeg met haar drie kinderen: Michel, Ricardo en Carmen.
Zo zijn we bij de huidige kasteelbewoners beland.  Carmen erfde het huis te Brussel, in de quartier Léopold en een groot deel van de grond te Heers. De zonen de rest van de grond en de gebouwen van het kasteel en de boerderij te Heers.
Marc Neven

Paardskerkhofstraat.

Zo eenvoudig als de naam het zegt, is de herkomst van de naam van die straat. Nu worden de kadavers van uit Dentergem opgehaald. Nog niet zo lang geleden was het “vilbeluik” van Sint-Truiden hier onze streken alom bekend. Ook nog gekend als het “stinkfabriekske”.
In de huidige Paardskerkhofstraat was dat het oude “vilbeluik” van onze dorpen en de onmiddellijke omgeving. In een grote laagte werden de kadavers van allerhande dieren – niet alleen van de paarden dus – gedumpt. Ik liet mij vertellen dat men die “paardskerkhoven”, ook elders in onze streken tegenkwam. Er werd een mengsel van kalk en aarde aangemaakt om de kadavers toe te dekken, de geur te bestrijden en het vergaan ervan te versnellen. 

Paardskerkhofstraat



In de Paardskerkhofstraat van de gemeente Heers vinden wij het “gemeentehuis”, een bejaardentehuis, een coiffeuse en een coiffeur, een drukker …
en een prachtige vierkantshoeve, nu bewoond door Edmond Ottenburgs en Josée Grossar, waarvan hierbij een prachtfoto van de binnenkoer

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *