Sitemap

1894 Govaerts Pierre en Francois Marie Agnes gezin

site search by freefind advanced
 

HEERS
EN ZIJN 12 KERKDORPEN

Geschiedenis, anecdotes, verhalen en famliliefoto’s over Heers en zijn deelgemeenten

U bevindt zich hier:

Gemeenten

Informatie

Nieuws uit Heers

|   Home |   Horpmaal |   De dorpsmolen

Een dorpsmolen in Horpmaal  

Bij ‘de Meules op Broek’, een gezegde bij de molenaar op de vroegere Broekstraat, nu de Horpmaalstraat, 2020-dorpsmolen-Horpmaaldaar installeerde Guillaume Knapen, na het einde van W.O. I,  een graanmolen. Er moest dagelijks  brood op tafel komen en dat werd zelf in een  oven met mutsaarde, ter plaatse gebakken.
De typerende kenmerken van de graanmolen was de aandrijfkracht van een 1 cilinder dieselmotor, verwaardigd door de firma MoÔes uit Waremme. Samen met zijn echtgenote Marie Robeyns waren zij de enige in het dorp en de omgeving die geÔnvesteerd hadden om graan te malen voor particulieren. Dagelijks draaide de molenstenen hun rondjes.
De controle van het graanmalen gebeurde handmatig en de samenstelling en de  dikte van het meel  was op vraag en aanbod. Het meel als voeder voor de dieren werd dikker gemalen, ook soms maar geplet zoals haver, maar om brood te bakken moest het fijn tot zelfs extra fijn 2020-dorpsmolen-Horpmaal1zijn. De dikte en kwaliteit werd gevoelsmatig met de hand en het oog gecontroleerd. Guillaume voelde met zijn hand in de zak de kwaliteit van grof naar fijn meel. Door zijn gevoeligheid zei hij dat het meel "bolgi" was. "Bolgi", het Waalse dialectwoord voor boulanger (bakker), betekende dat het meel goed was en uitstekend om brood te bakken.
In het midden van de jaren '60, door de komst van de industriŽle molens,  verminderde de vraag van particulieren en  landbouwers en daardoor doofde langzaam een stukje dorpsgeschiedenis uit.
De industriŽle molens draaiden op volle toeren, zij leverden betere en fijnere producten om broden en taarten te bakken. Ondertussen hadden ook steeds meer landbouwers zich een eigen graanmolen aangeschaft om het graan als dierenvoeder, dus minder fijn, te malen. 

Michel Mathei mei 2020
 

©GvSw2002-2020

Disclamer

Contact

Medewerkers-auteurs

get_adobe_reader

GvSw webdesign