Sitemap

1894 Govaerts Pierre en Francois Marie Agnes gezin

site search by freefind advanced
 

HEERS
EN ZIJN 12 KERKDORPEN

Geschiedenis, anecdotes, verhalen en famliliefoto’s over Heers en zijn deelgemeenten

U bevindt zich hier:

Gemeenten

Informatie

Nieuws uit Heers

|   Home |   Mechelen-Bovelingen |   Gouden bruiloft Schoofs Mignolet

Gouden bruiloft van Eduard Schoofs en Elisabeth Mignolet.

Eduard werd geboren op . . . / . . . / 1854. Hij huwde te Mechelen 17 November 1879. Samen hadden zij negen kinderen. Vijf jongens : Alphonse (vertrokken naar Bettincourt), Hubert (den dikke), Martin (Matteke), Joseph (Nunkske) en Jean (djing), vier meisjes Josephine, Marie, Stien en Flor.
Dit was niet uitzonderlijk voor die tijd. En ding was wel eigenaardig, de kinderen en kleinkinderen droegen later niet meer dezelfde naam als hun vader. De schuld hiervan lag bij de gemeentesecretaris, want telkens als Eduard aangifte ging doen van de geboorte van een zoon- of dochterlief en familienaam Schoofs in zijn Tryers dialect uitkraaide, noteerde de ijverige gemeenteambtenaar wat zijn oor hem doorseinde in het Mechels dialect nl. Schoefs. Dit werd dan ook een dubbele geboorte, waarbij een nieuw kind en een nieuwe naam werden geboren.
Alhoewel de wereld er niet door is veranderd, toch lijkt Eduard nu zonder verder geslacht voort te leven. Niets lijkt minder waar want Jos, Jan, Saskia en Sarah zijn nog rasechte afstammelingen.
Onrechtstreeks ligt Eduard wel aan de basis van het ontstaan van de fanfare "Eendracht maakt macht". Het was namelijk bij gelegenheid van de viering van hun 50e huwelijksverjaardag in 1929, dat enkele muzikale dorpsgenoten hun instrumenten weer boven haalden om deze feestelijke gebeurtenis op te luisteren. En het was zo ‘n succes geworden dat zij (de fanfare) zijn blijven verder doen zodat wij ons nu 75 jaar later ons kunnen voorbereiden op hun diamanten jubileum.
Eduard Schoofs werd in 1885 aangesteld als suisse te Mechelen.
 

suisse2

Op deze foto van 1929 zien wij de feestelingen Eduard en Betje op hun 50e huwelijksverjaardag te midden van hun kinderen en kleinkinderen, foto genomen voor hun woning aan de Langstraat (nu Gelindenstraat, 92), spijtig genoeg allen reeds overleden


Jos Schoefs 27-12-2003

 

©GvSw2002-2020

Disclamer

Contact

Medewerkers-auteurs

get_adobe_reader

GvSw webdesign