Sitemap

1894 Govaerts Pierre en Francois Marie Agnes gezin

site search by freefind advanced
 

HEERS
EN ZIJN 12 KERKDORPEN

Geschiedenis, anecdotes, verhalen en famliliefoto’s over Heers en zijn deelgemeenten

U bevindt zich hier:

Gemeenten

Informatie

Nieuws uit Heers

|   Home |   Mechelen-Bovelingen |   O.L.V. op het kerkplein

Beeld Onze-Lieve-Vrouw op het kerkplein.

Al verscheidene mensen hebben mij inlichtingen gevraagd over het altaar met daarop het beeld van O.L.Vrouw van Banneux, dat zich bevindt op het pleintje voor de kerk te Bovelingen. Sinds wanneer staat dit daar al ? Hoe is het daar gekomen of wie heeft het gemaakt?

Volgens archieven van de parochie is dit monument momenteel 60 jaar oud  Het altaar staat daar sinds 1950 en is gebouwd naar aanleiding van de Dogma verklaring van de hemel-opneming van Maria met ziel en lichaam (15/08/1950)
 Bij deze gelegenheid werd het beeld van de Maagd der Armen plechtig gewijd na de hoogmis met drie geestelijken. Onder de heerlijke stralen van een O.L.Vrouw-halfoogst zonnetje hield de Z.E.P. Adjutor, minderbroeder te Sint-Truiden, een korte toespraak op het plein over de betekenis van de inhuldiging, Er was ook een  zr grote belangstelling van de parochianen.
Het  altaar, ontworpen door architect Jozef Kindermans, en het mooie Lieve Vrouwe beeld  (een werk in cement van A. Dupas uit Brugge) werd door de bevolking zeer fijn versierd (een vijftigtal bloemen waaronder kostelijke giroffels en prachtige chrysanten).
Gedurende 2 avonden en twee nachten werd het plein gans verlicht. Talrijke parochianen kwamen tot laat in de nacht bidden bij het beeld.
Het beeld koste 2.700 frank plus het port en was een gift van Gusta Haubrechts, een brave en eenvoudige parochiaan, die verkoos onbekend te blijven. (betrokkene woonde toen in de bijgebouwen van het kasteel en was de vrouw van de jachtwachter)
2019-OLV-altaar-MB

Thans doet dit altaar met beeld, enkel nog dienst bij de wijding van de palmtakken op palmzondag

Jos Schoefs mei 2019

©GvSw2002-2020

Disclamer

Contact

Medewerkers-auteurs

get_adobe_reader

GvSw webdesign