Sitemap

1894 Govaerts Pierre en Francois Marie Agnes gezin

site search by freefind advanced
 

HEERS
EN ZIJN 12 KERKDORPEN

Geschiedenis, anecdotes, verhalen en famliliefoto’s over Heers en zijn deelgemeenten

U bevindt zich hier:

Gemeenten

Informatie

Nieuws uit Heers

|   Home |   Horpmaal |   Op de Kriezel

Op de Kriezel

I2020-op-de-kriezeln de Horpmaalse volksmond, en ook als gesproken dialect, wordt de verbindingsweg van en naar Oreye nog altijd “Op de Kriezel “ genoemd. In 2006, na de constructie van nieuw gemengd landbouwbedrijf met aanpalende woning, gaf het gemeentebestuur de definitieve naam van ‘Op de kriezel’ aan deze weg.
 
Deze authentieke  belangrijke verkeersader werd in de periode rond 1930 aangelegd met kleine kasseien die aangevoerd werden met paard en kar vanaf het station in Oreye waar een opslagplaats was van bouwmateriaal. Het was de kortste verbindingsweg voor de boeren en ook vanuit de omliggende dorpen om de bieten naar de suikerfabriek in Oreye te brengen.
Met een lengte van 730 meters en een stijgingspercentage van  5% geven de wielerfanaten vaak de voorkeur om dit stukje hel naar het oosten, de provincie Luik, te beklimmen.
 Door het toenemende zwaarder vervoer zijn de kinderkopjes op verscheidene plaatsen aan het wegzakken en ontstaan er flinke deuken in het wegdek doordat de ondergrond met los zand is aangevuld zonder cementbindmiddel.
2020-op-de-kriezel1

De werkelijke benaming van ‘Op de Kriezel’ komt van vr de aanleg met kasseien.
Het was een met kiezel, afval van steenpuin, verharde weg waarvan de vroegere karrensporen telkens werden opgevuld. Vorige eeuw, tijdens wintermaanden met felle sneeuwbuien en sneeuwophopingen werden werklozen aangesteld en zelfs boeren aangemaand om  sneeuw te ruimen voor het verkeer om zo de doorgang naar onze Waalse buren te verzekeren.
Langs deze weg, in een weide, stortte in november 1943 een Duitse bommenwerper neer. Op 21 december 1994 werden er opgravingen gedaan door Chris Vanhee.
Info vliegtuigcrash:

Michel Mathei juni 2020
 

©GvSw2002-2020

Disclamer

Contact

Medewerkers-auteurs

get_adobe_reader

GvSw webdesign