Sitemap

1894 Govaerts Pierre en Francois Marie Agnes gezin

site search by freefind advanced
 

HEERS
EN ZIJN 12 KERKDORPEN

Geschiedenis, anecdotes, verhalen en famliliefoto’s over Heers en zijn deelgemeenten

U bevindt zich hier:

Gemeenten

Informatie

Nieuws uit Heers

|   Home |   Mechelen-Bovelingen |   Rode dreef

De "Rode dreef" - een oase van rust.

Een van de bezienswaardigheden van ons dorp is zeker de "Rode dreef"., gelegen tussen de Kloosterstraat en de Altenastraat.
Deze dreef is sinds 2005 beschermd en eigendom van de gemeente Heers.

Vele wandelaars en fietsers maken intussen gretig gebruik van deze 420 meter lange dreef die oorspronkelijk toegang gaf naar het inmiddels verdwenen kasteel van de familie de Borchgrave-d'Altena.

De naam verwijst naar de rode kleur van het voetpad dat destijds aangelegd werd met de afval van de rode bakstenen die gebruikt werden voor de bouw van de bijgebouwen aan het kasteel.

Momenteel staan er aan weerskanten van de dreef  45 rode beuken . Je kunt er ook rustbanken, een fietsenstalling en zelfs een picknicktafel aantreffen.

De dichte rood-bruine kruinen van de imposante bomen geven de dreef een middeleeuws karakter. Links en rechts kan de wandelaar ook genieten van het glooiend landschap waar destijds fruit werd gekweekt. Daar werden ook de druiven geteeld die de wijnvoorraad in het kasteel moesten  verzekeren (bij het kadaster zijn ze nog benoemd als Wyegersberg -= wijngaardberg). Daar stond  ook de wieg van een appelsoort (Pepin de Bovelingen) die omstreeks de jaren 1900  daar geboren werd.

Kortom, vele toeristen komen er genieten van de rust en de verfrissing die de dreef momenteel uitstraalt.

De Rode Dreef werd in 2017 grondig opgefrist  De heropwaardering kostte 22.000 euro, volledig gefinancierd door het plattelandsfonds.

Foto’s: Eli Missotten

Jos Schoefs februari 2021

©GvSw2002-2020

Disclamer

Contact

Medewerkers-auteurs

get_adobe_reader

GvSw webdesign