Sitemap

1894 Govaerts Pierre en Francois Marie Agnes gezin

site search by freefind advanced
 

HEERS
EN ZIJN 12 KERKDORPEN

Geschiedenis, anecdotes, verhalen en famliliefoto’s over Heers en zijn deelgemeenten

U bevindt zich hier:

Gemeenten

Informatie

Nieuws uit Heers

|   Home |   Mechelen-Bovelingen |   Verdwenen grafsteen Scroots

De verdwenen grafsteen Scroots.

image030

Scroots

Duras

Horion

de la Marck

Brecht

Absolons

Withem

Duras

Hierboven de kwartierwapens van de grafsteen Scroots. Als hoofdwapens zien we de wapens van de families Scroots en van Brecht. De kwartierwapens zijn van de volgende families : Scroots, Duras, Horion, de la Marck, Brecht, Absolons, Withem en Duras. (afb. www.notrefamille.com)

Destijds zou er in de oude kerk(1) van Mechelen-Bovelingen nog een grafplaat aanwezig geweest zijn van de familie Schroots(2)  (Sgroots, Scroots, Sgrooten, Sgroets) Aan de hand van de informatie uit het artikel van Jos Schoefs, dat het grafschrift vermeldt, heb ik gepoogd om een reconstructie te maken van de bedoelde grafsteen. Hij behoorde toe aan wijlen Arnoldus Schroots, heer van Bovelingen, Pepingen etc… en zijn echtgenote Anna van Brecht. Er werd hierbij rekening gehouden met de geldende modetrends in de 16de eeuw. Via de informatie die Baron de Herckenrode ons geeft, hebben we de kwartierwapens zoals hierboven afgebeeld teruggevonden. Waar deze grafsteen ondertussen verzeild geraakt is, dat weten we niet. Zoals zovele oude grafplaten zal hij wellicht herbruikt zijn als bouwmateriaal. Blauwe steen was immers een dankbaar materiaal om bij een verbouwing allerhande zaken van te maken.

(1) In het lijstje van ingemetselde grafstenen in de oude kerk komt deze steen nochtans niet voor.
(2) In de streek van Sint-Truiden waren er twee familietakken Schroots, echter met dezelfde voorvaderen. Zij voerden hetzelfde wapenschild, maar met andere kleuren.  De ene tak, de oudste, voerden 3 zwarte chevrons op zilver. De jongere tak voerde 3 rode chevrons op zilver. Zij werden de Rode Schroots genoemd.

Jo Billen augustus 2011

 

©GvSw2002-2020

Disclamer

Contact

Medewerkers-auteurs

get_adobe_reader

GvSw webdesign