Sitemap

1894 Govaerts Pierre en Francois Marie Agnes gezin

site search by freefind advanced
 

HEERS
EN ZIJN 12 KERKDORPEN

Geschiedenis, anecdotes, verhalen en famliliefoto’s over Heers en zijn deelgemeenten

U bevindt zich hier:

Gemeenten

Informatie

Nieuws uit Heers

|   Home |   Klein-Gelmen |   Wie was Joannes Baptista Marcus Renaerts?

Wie was Joannes Baptista Marcus Renaerts?

In het artikel over het dagboek van Joannes Baptista Marcus Renaerts wordt de vraag gesteld wie hij eigenlijk was, en wat er van hem geworden is. Dit wekte natuurlijk mijn nieuwsgierigheid op omdat ik een aantal 17de en 18de eeuwse aktes bezit over de familie Renaerts uit Wellen, die ogenschijnlijk verwanten hadden in Gelinden, Klein- en Groot Gelmen en Mettekoven. In deze familie waren er zelfs een paar begijnen. In mijn collectie doodsprentjes vond ik het hierna volgende prentje van Maria Christina Elisabeth Renaerts terug. Ze was getrouwd met Winand Van Grootloon en ze overleed in 1844 te Kleingelmen. Hoogstwaarschijnlijk waren Maria Catharina en Joannes Baptista verwant. De zoektocht kon beginnen.

2019-Maria-Christina-Elisabeth-Renaerts-achterkant

2019-Maria-Christina-Elisabeth-Renaerts-voorkant

De doopakte van Maria Christina Elisabeth Renaerts werd opgezocht in de doopregisters van Gelinden want Klein Gelmen was tijdens het Ancien Régime een onderdeel van de parochie Gelinden. En wat we verwacht hadden bleek correct te zijn. Haar vader was Lambert Renaerts uit Wellen en haar moeder was Johanna Maria Elisabeth Raymakers uit Gelinden. Het echtpaar Renaerts Raymakers trouwde op 10 mei 1784 te Gelinden “onder het rode zegel”. Dit wil zeggen dat er niet voldaan werd aan de 3 roepen. Meestal werd dit zo gedaan omdat het meisje zwanger was. We verwachtten dan ook de geboorte van het eerste kind in de loop van 1784. Toch was dit niet zo... Werd hun eerste kind misschien levenloos geboren? We weten het niet. Pas in 1786 vinden we de eerste boreling van dit gezin : op 13 november 1786 werd Maria Elisabeth Renaers geboren. Michael Motmans en Christina Warnots waren peter en meter.
2019-Maria-Elisabeth-Renaers-geboorteregister
In 1788, op 29 april werd het tweede kind geboren : Lambertus Joannes Baptista Renaerts. De namen Joannes Baptista verwijzen ongetwijfeld naar de patroonheilige van Wellen, Sint-Jan Baptist (Joannes de Doper) Wellen was immers het geboortedorp van de vader. Als peter werd er gekozen voor Lambertus Raymakers, secretaris en schepen van justitie van Gelinden en tevens notaris tijdens het Ancien Régime.

Lees meer...

Jo Billen november 2019

©GvSw2002-2020

Disclamer

Contact

Medewerkers-auteurs

get_adobe_reader

GvSw webdesign