Maison de Heusch

Maison de Heusch

Maison “de Heusch” of “de Heysch” liggend op de hoek van de Nieuwe Steenweg met de Roppelaan
Ik ken deze hoeve méér dan 50 jaren. Edmond Dessart 1913-1975 en Yvonne Budo 1917-1997 woonden er met hun 4 kinderen sinds mensengeheugenis en voor zover ik weet : Lambert °1933 – Lisette °1935 – Mariette °1935 en Marie-France °1951
Mon was een gekende schrijnwerker en in die tijd werden er daar nog vele bomen in hun geheel verwerkt en zoon Bèr heeft er nog een tijdje voortgeboerd en er achter hun werkhuis nog vele bewaard.
Nu zijn de nieuwe eigenaars de hoeve aan het restaureren (anno 2019) en ik heb de indruk dat er knap werk verricht wordt door een goede aannemer. Het zal een juweeltje worden en wat het wordt weet ik niet.



Genaamd naar de barons de Heusch, eigenaars van de hoeve. Gebouwd in 1632. Gesloten hoeve, zoals ze ook 2019-Maison-de-Heusch-recent anno 2011staat afgebeeld op de Ferrariskaart (1771-77) en in de Atlas van de Buurtwegen (1843).
De 17de-eeuwse kern blijkt nog slechts uit de smeedijzeren ankers. De vleugel aan straatzijde werd volledig verbouwd: het zijn thans twee woningen, waarin de inrijpoort geïncorporeerd werd.
Nummer 29 heeft een laat-19de-eeuwse ordonnantie. Het oorspronkelijke woonhuis bevond zich waarschijnlijk in de zuidvleugel; hier bleef een getoogde deur bewaard in een beschilderde hardstenen omlijsting met sluitsteen, van circa 1775. De stal in de noordvleugel, aan de Roppelaan, is voorzien van 17de-eeuwse muurankers. Achteraan het erf, dwarsschuur, in gedeeltelijk versteend vakwerk.

Het torentje boven het dak is er niet meer. ik liet mij altijd vertellen dat het los van alle verleden zich ergens in Brussel zou bevinden. Ook zou er ook sprake van geweest het terug naar Heers over te brengen. Waarvan akte voor wat het waard is.

Foto: Roger Knaepen


Paul Boes april 2019 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *