Noodlanding van koning Albert I

Onderstaande foto werd teruggevonden in één der fotoalbums van wijlen Lucien Missotten uit Veulen. Hij werd genomen door fotograaf Jos Graindourge uit Gutschoven.

Joseph-Vanherck-Jeanne-Vrijdaghs
Noodlanding Koning Albert I

Opzoekingen leerden ons dat zelfs dit – voor die tijd een· erg spraakmakend feit nog slechts vaag in de herinnering leeft. Het gefotografeerde vliegtuig is een AIRCO D H 9A van de Belgische luchtmacht, waarvan tien toestellen dienst deden van 1918 tot 1934, Het toestel deed In 1930 een noodlanding op een akker op “de Bek” in Gutschoven. hetgeen grote opschudding en volkstoeloop veroorzaakte uit Gutschoven, Mettekoven en Voort, want naast de militaire piloot had het vliegtuig Koning Albert I als passagier. Ter plaatse uitgevoerde herstellingen bezorgden piloot en passagier vuile onder de olie zittende handen. De toegestroomde bevolking trok het vliegtuig uit de akker zodat het onder gejuich weer vlot kon opstijgen. Volgens de herinneringen van sommigen was het koninklijk paleis dankbaar en liet een belonende som geld aan de dorpen Mettekoven. Gutschoven en Voort toekomen. Jammer dat de aangeschreven grootmaarschalk nog niet de tijd heeft gevonden om ons de juiste datum in 1930 te laten toekomen van dit  voor ons toch een memorabel feit

Kenmerken van de AIRCO D.H.9A:
Fabrikant Aircraft Manufacturing Co;
Bouwjaar 1918
Motor 400 PK Liberty V12 cyI. met vloeistof  gekoeld
Spanwijdte 14 m. lengte 9.22 m ; hoogte 3.45 m : Vlieggewicht 2107 kg
max. snelheid : 198 km/u
vliegplafond 5105 m : vliegduur 5 uur
bewapening 2 of 3 mitrailleurs
bemanning 2


Jos Graindourze
Hoe een amateurfotograaf op het plattenland werkte lees je in de getuigenis van Jos Graindourze uit Gutschoven, die tijdens de eerste wereldoorlog onder meer paspoortfoto’s begon te maken en vanaf 1921 ook filmvertoningen in de dorpen van de buurt organiseerde. Men kon maar niet begrijpen dat een ‘portret’ zo snel gemaakt was, of er nu één of tien mensen opstonden! Ontwikkelde platen moesten een paar minuten in de zon worden gezet met het fotopapier erachter gespannen. Jos deed dat tijdens zijn middagpauze bij zijn werkgever, de suikerfabriek van Hoepertingen. Enkele caféfoto’s uit Zepperen van net voor de eerste wereldoorlog tonen telkens een gezelschap in zondagskleren buiten rond de herbergtafel gezeten. Binnen opnamen, buiten de gespecialiseerde studio ten huize van de fotograaf, waren moeilijk. Dus ensceneerde men maar gezelligheid op straat.

Uit: www.zepperen.be


Georges Vanschoonwinkel december 2022

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *