Perensoort “Pépin de Bovelingen”

 Perensoort “Pépin de Bovelingen”

U hebt wellicht op deze website reeds het artikel gelezen over de “ROEM van ALTENA”, een perensoort vorige eeuw op het kasteel van Bovelingen werd geboren, onder de bescherming van de toenmalige Gravin de Borchgrave-d’Altena. Ze is inmiddels op wereldreis en vooral de Nederlanders vinden deze peren geweldig.

Maar ook haar verre neef de appel heeft variëteiten die stammen uit onze gemeente.
Luister maar eens naar het verhaal van Ludo Royen, voorzitter en grote bezieler  van de Nationale Boomgaardenstichting die ons volgend verhaal overmaakte, dat verscheen in zijn driemaandelijks informatieblad ”Pomomlogia” 2004/1.

Een 15 tal jaren geleden, ter gelegenheid van een bezoek aan de collecties van Brogdale (Groot-Brittanie) werd mijn aandacht getrokken door een appelvariëteit met een wel erg bekend klinkende Limburgse naam, de Pépin de Bovelingen.
Bovelingen, een deelgemeente van Heers in de provincie Limburg, in Engeland vernoemd, dat vroeg om méér uitleg.

Wat ons het meest intrigeerde was het totaal gebrek aan beschrijving of enig ander gegeven aangaande deze variëteit. In de “Tribune Horticole” van 1909 vonden wij wel een prachtige kleurenlitho en de beschrijving van de “ Pépin d’Or de Bovelingen”, maar zijn voorkomen leek verschillend van dit van de Pépin de Bovelingen zoals hij nu in de collectie van Ludo op vrucht komt. Kortom dit vroeg een grondiger onderzoek.

Herkomst synoniemen.

Pepin de Bovelingen

Morgan, die, in The Book of Apples, de varieteit summier kenmerkt, zegt dat ze van Belgische herkomst is en in 1947 in Engeland ontvangen werd. Naar alle waarschijnlijkheid, zoals vele andere, komende van prof. SCHEIDWEILER uit de collecties van de landbouwafdeling van de universiteit Gent.

In het National Apple Register van Muriel SMITH vinden wij een variëteit Pépin de Bovelingen terug, beschreven als Belgisch en laat rijpend. De pépin d’Or de Bovelingen rijpt echter bij Ludo in september-oktober, zoals gespecificeerd in de Tribune Horticole van 1909. Of dit hier dan om een andere Bovelingse variëteit gaat is nu niet vast te stellen, maar is een meer dan sterk vermoeden.Wat wil je, ze is in 1947 vanuit België bekomen en met een naam als Pépin de Bovelingen ! ! Hoogstwaarschijnlijk is ze een aanwinst van tuinman Emile Henrioulle beheerder op het kasteeldomein te Bovelingen in de jaren 1900.

Vruchtkenmerken.

pepin-de-bovelingen1De vrucht is middelmatig groot , erg onregelmatig van vorm, gaande van rond
afgeplat tot rond hoog. Nu eens quasi symmetrisch, dan weer totaal asymmetrisch. De huid is droog en ribbelig, craquelé aanvoelend. Ze is goudgeel van grondkleur met bleek groene opdek die veelal in banden van kelk naar steel loopt en ietwat aan een lichte panachering doet denken. Over het hele vruchtenoppervlak met bruine roestige vlekjes, puntjes en streepjes bedekt. Op sommige plaatsen zelfs meer geconcentreerd tot een roestige fijne marmering die zich als concentrische lijntjes en fijne grijze craquelé adertjes in de kelkholte manifesteren. Bij rijpheid ook donker omrande vlekken. Aan de zonzijde soms licht roze rood gekleurd of met roze vlekkige opdek.
De diepe steelholte is volledig met een bruingele tot bruingroene, ruwe, droge over de bodem uitstralende vlek bedekt, met op de rand soms wratachtige bobbeltjes.
De steel is donkerbruin en houtig, recht, middelmatig dik en vrij kort.
De lengtedoorsnede toont de opvallend felgele klokhuisvaatbundels.
Het vruchtvlees is hard, bros, knappend, witgroen, sappig, glimmend en fris zoet-zuur geurend. Het is alleszins een vrucht met droogkwaliteiten
Het heeft een apart, fris, licht limoen ananasaroma en een aangename nasmaak

Gebruik : dessert en vers eetfruit
Pluktijd : begin oktober en lang houdbaar
Cultuur: De Pépin de Bovelingen heeft slechts een middelmatige groeikracht. Als hoogstam vormt hij een bescheiden kruin.
De bloei valt nagenoeg samen met de Cox-d’Orange Pippin.
Opvallende kenmerken.
Mooi ogende, goudgele vrucht met open kelk en brede, vlakke kelkholte.
Bronzige, hobbelige vlek in smalle diepe steelholte.
Uitzonderlijke kwaliteit dessertappel van de orde van de Court Pendu Rosat, met een goed bewaarvermogen.

Dus mensen van BOVELINGEN , ga maar eens op zoek in uw boomgaard of U misschien nog een exemplaar van deze variëteit vindt. Is dit niet het geval, plant er dan onmiddellijk een aan. U kunt ze bekomen bij de NBS in  Kortessem ( tel 012/39.11.88)

Wij kunnen deze uitstekende dessertvrucht, geboren te BOVELINGEN, voor elke fruittuin en boomgaard aanbevelen.


Jos Schoefs

 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *