Vrije Radio Heers, het prille begin.

Vrije Radio Heers: Het Verhaal van een Etherpiraat

In Nederland had men begin jaren ’60 al piratenzenders zoals Radio Veronica, Radio Noordzee, Mi Amigo, en Caroline, die uitzonden in AM vanaf schepen op de Noordzee, buiten de territoriale wateren. Deze ondernemers wilden legaal inkomsten genereren door reclame te maken. Eind jaren ’70 ontstond een nieuwe vorm van etherpiraterij, ditmaal via FM.

Radio Heers werd op 3 juni 1979 als piratenzender opgericht door Willy Stevens.
Willy was actief als radioamateur en technisch onderlegd genoeg om een radiozender te kunnen installeren. Tijdens een gesprek op de CB (Citizen Band) met Jean Pierre Motmans uit Gelinden, kwam het idee naar boven om opnieuw te beginnen met radio-uitzendingen.
In de jaren 1960 was Willy ook al begonnen met uitzendingen, maar deze moesten na een kortstondige periode stoppen door een bezoek van de Rijkswacht.

Op zondagmorgen 3 juni 1979, om 04:00 uur, sloot Willy de zender die hij nog had liggen uit de jaren zestig aan op een twee meter antenne en begon met testuitzendingen. Later die dag bezocht hij met zijn kinderen de eerste kermis van Heers. Aan al zijn kennissen die hij daar tegenkwam, vertelde hij dat hij maandagavond om 19:00 uur zou beginnen met de uitzendingen van Radio Heers op de door hemzelf gekozen frequentie 102 MHz. Deze eerste officiële uitzendingen vonden plaats vanaf zijn adres in Veulen, Nieuwe Steenweg 136, en de muziek kwam van bandopnames die hij in zijn bezit had.

In de weken die volgden, werden verzoeknummers uitgezonden die mensen konden aanvragen via POBOX 1, 3870 Heers.
Omdat het risico groot was om betrapt te worden, werd er uitgezonden vanaf verschillende locaties in het veld. Dit betekende elke week sjouwen met materiaal, het opzetten van antennes en tenten, en na de uitzending alles weer afbreken en opruimen. Bij elke invalweg stonden CB’ers opgesteld om te waarschuwen als de Rijkswacht in aantocht was, zodat ze snel konden vluchten.

Met de winter in aantocht werd het sjouwen met het materiaal te vermoeiend en besloot Willy om de uitzendingen weer van thuis uit te doen. De uitzendingen vonden vanaf toen plaats vanuit zijn huis aan de Nieuwe Steenweg 136 in Veulen.

Hoewel het in die periode nog steeds verboden was om radio-uitzendingen te maken, zette Radio Heers door. Eind 1980 werd besloten om een vereniging zonder winstoogmerk (VZW) op te richten onder de naam HELORA (Heers Lokale Radio). Dit was o.a nodig om als vrije radio erkend te worden en uit de illegaliteit te kunnen treden.
De zetel van deze VZW was gevestigd aan de Nieuwe Steenweg 136, 3870 Heers.

V.l.n.r.: Rudy Vanmechelen (Rudy Golden) , moeder en dochter fans van Salim Seghers , Salim Seghers zelf , ? , Jean Pierre Thijs (Pierreke) , Willy Stevens , Alain Rosseels( Harry Van de Der Mast ) Max Romeo ( Hilaire Vrancken ).

Na verloop van tijd werden de uitzendingen voortgezet op een andere locatie in Heers, namelijk aan de Steenweg 62, ten huize van Petermans. Deze nieuwe locatie bood meer ruimte en flexibiliteit. Radio Heers bleef uitzenden tot in de jaren 90, toen uiteindelijk besloten werd de zender definitief stop te zetten.

Radio Heers was niet alleen een technisch avontuur, maar ook een sociaal experiment dat de gemeenschap van Heers dichter bij elkaar bracht en een blijvende indruk achterliet in de harten van de luisteraars. De anekdotes van het opzetten en afbreken van de mobiele studio, het waarschuwingssysteem met de CB’ers en de passie voor vrije radio zullen altijd deel uitmaken van de rijke geschiedenis van Radio Heers.

Om alles in goede banen te leiden, werden er gedetailleerde huishoudelijke regels opgesteld waar de presentatoren zich moesten aan houden. Deze regels zorgden ervoor dat de uitzendingen vlot en professioneel verliepen.
Het uitzendschema was zorgvuldig gepland om de luisteraars op de meest geschikte tijden te bereiken. Van maandag tot en met donderdag werden de programma’s uitgezonden van 18:00 tot 23:00 uur.
Op vrijdag werd de uitzendtijd verlengd tot middernacht, zodat er extra tijd was voor speciale programma’s.
Tijdens het weekend was er een nog ruimer uitzendschema. Op zowel zaterdag als zondag werd er de hele dag uitgezonden, van 08:00 tot 18:00 uur.

Een fragment uit de Tipparade van 18-09-1981 tussen1800 en 1900 uur.

Videofragment op Youtube

Bron: Willy Stevens, Alain Rosseels, Rudy Gybels


Georges Vanschoonwinkel juli 2024

Een reactie op “Vrije Radio Heers, het prille begin.”

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *