Over ons

Deze website werd opgericht  in 2002 en kreeg de titel “Heers en zijn 12 kerkdorpen”. Aangezien het webadres www.heers.be  reeds bezet was zochten wij een ander kort, gemakkelijk te onthouden adres. Dit vonden wij en de website kreeg de naam www.heers.tk.

Aan de basis van dit initiatief lag Paul Boes † uit Rukkelingen-Loon. Hij is jarenlang onze bezieler en geschiedschrijver van deze website geweest. Hij leverde ons teksten, verhalen en foto’s bij de vleet.
Vaak haalde hij zijn verhalen bij de oudere mensen uit de gemeente, met wie hij talloze gesprekken voerde. Groepsfoto’s werden erbij gehaald. Er werd getracht om al de personen op deze foto’s te identificeren, wat hem vaak is gelukt.
Omdat hij niet zo goed overweg kon met het bouwen van een website heeft hij mij aangezocht om dit werk van hem over te nemen.

Gaandeweg kwamen er mensen bij die ook hun steentjes wilden bijdragen en een stukje geschiedenis, foto’s of een anekdote op onze website wilden zetten.

Ik ben dan op zoek gegaan naar nieuwe medewerkers. Zo kreeg ik de medewerking van Arnold Dewelf † uit Vechmaal. Hij gaf me de toelating om artikels uit zijn boeken ‘Het dorpsverleden van Vechmaal’ , ‘Veulen Haspengouws kasteeldorp’ en de alom bekende kalender van de gezinsbond, onder bepaalde voorwaarden te publiceren op de website.

Maj Vandergeten ging personen interviewen welke Heers reeds lange tijd achter zich gelaten hadden en elders hun geluk zijn gaan zoeken, maar toch met heimwee terugblikten naar het verleden.

Louis Leduc † werd ook bereid gevonden om nog enkele artikels te schrijven uit zijn geboortedorp Gutschoven.

In 2010 heb ik besloten om deze website, welke uit 2002 stamt en wat ouderwets geworden was, een nieuwe lay-out te geven, aangepast aan de huidige technieken en mogelijkheden die het internet en website bouw ons momenteel biedt. Hiervoor werd het programma Netobjects Fusion gebruikt.

In 2022 werd de website opgemerkt door An-Katrien van Erfgoed Haspengouw. Zij kwam met het voorstel om de website, die ondertussen uitgegroeid werd tot 600 pagina’s, verder te bouwen in WordPress.
Wij gingen al snel in op dit voorstel, omdat Netobjects Fusion uit de handel genomen werd, niet meer ondersteund werd en toch beperkingen had.
Al het werk werd voor ons gedaan door Bert, IT-vrijwilliger bij Erfgoed Haspengouw, waarvoor onze eeuwige dank.

Veel leesgenot.

Vanschoonwinkel Georges
Wellen

Wij zijn nog steeds op zoek naar medewerkers.

Ben jij in het bezit van oude  familiefoto’s, schoolfoto’s, doodsbrieven, prentjes of krantenartikels en kun je er een waargebeurd verhaal rond vertellen.
Ben je iemand die opzoekingswerk doet in de archieven.
Wil je dit aan het brede publiek tonen, neen dan contact op met Georges@GrootHeers.be

2 reactie op “Over ons”
 1. Dag Georges,
  Mijn grootvader Mommen Gerard was van Engelmanshoven maar huwde
  begin der jaren ‘20 met Nijs Catherine te Klein-Gelmen.
  Tijdens WOI was hij oud-strijder.Hij ligt begraven op het kerkhof van Klein-Gelmen.
  Mvg.,
  W.Bels

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *