De kasteeleigenaars zijn gedurende verschillende decennia de grootste werkgevers van Heers geweest. Sommige personeelsleden woonden in het kasteel en waren meestal geen “Heersenaars” maar kwamen vooral tijdens de eerste helft van vorige eeuw uit het Brusselse. De eerste burggraven Desmaisières hadden immers een eigendom in Elsene en verbleven er ook regelmatig en gravin de Ribaucourt, echtgenote van Albert en Camille Desmaisières, was afkomstig van Perk. Het is dus niet verwonderlijk dat zij personen uit hun kennissenkring als dienstmeid, gouvernante of knecht tewerkstelden in Heers. Voor uitgebreide informatie over het personeel dat in het kasteel woonde, verwijzen wij graag naar de brochure:

Verbind en Heers. Tien eeuwen mensen in het kasteel.
Ludy Claessens, Luc Duyssens, Rombout Nijssen en Patrik Roppe.

Tewerkgestelden van Heers en onmiddellijke omgeving verbleven meestal in hun eigen woning. Een personeelsregister werd niet teruggevonden in het kasteel, maar sommige personen lieten hun naam achter in de kasteelkelder of op de boerderijzolders. Zij krasten immers met houterige letters of schoonschrift hun identiteit in mergelblokken. Hierna volgt een overzicht van hetgeen wij terugvonden. Deze resultaten zijn toevallig en zeer onvolledig omdat een doelgerichte zoektocht naar inscripties in de muren van kasteel en hoeve onmogelijk is.

PH mon VAN CAMP, waarschijnlijk is dit Filip Edmond Van Camp geboren in Reet – Antwerpen op 09/12/1908 en overleden in St.-Truiden op 11/10/1984. Hij was installateur van verwarming, zijn schoonzoon was Richard Vanbrabant

Wij zijn ervan overtuigd dat niet alle gekraste namen gefotografeerd/geïnventariseerd zijn, dit is ondoenbaar gezien de oppervlakte/afmetingen van de muren. Anderzijds hebben ook niet alle mensen die voor het kasteel gewerkt hebben hun naamkaartje in mergelblokken achter gelaten. Zo staan Joseph Roppe, Pauline Lemmens en Nicolas Dewaide niet in de kasteelmuren, maar wel in het testament van gravin Claire de Ribaucourt.

Joseph Roppe

Joseph Roppe was gedurende vele jaren burgemeester van Heers en werd voor zijn toegewijd rentmeesterschap van het kasteel vermeld in het testament opgesteld in Brussel op 20 april 1947

“je donne à Joseph Roppe 3000Frs”
(signé) Vtesse C. Desmaisières
née Ctesse de Ribaucourt.

Pauline Lemmens en Nicolas Dewaide

V.l.n.r.: Jozef WeemansPauline Lemmens – Bruid Carmen Desmaisières – Euranie MignoletNicolas Dewaide en Marie Bellis.

Pauline Lemmens ( °1903-†1978) werd omwille van haar jarenlange zorg en toewijding niet vergeten in het testament van 20/04/1947.
In de bijlage aan het testament, opgesteld in Heers op 26/06/1950, werd Pauline nogmaals bedacht en ook haar echtgenoot Nicolas Dewaide (°1906-†1974) werd vermeld. Beiden werden begraven op het kerkhof van Heers.

“je demande que mes (4) enfants donnent chacun à ma femme de chambre Pauline Lemmens 1500 francs par an toute sa vie en reconnaissance de ce qu’elle m’a soignée avec dévouement.
Je lui laisse aussi mes vêtements de toute sorte ceci quitte et libre de tous droits.

Je demande à Antoine (Desmaisières haar zoon) bien qu’elle fasse partie de la donation qu’il laisse à Pauline Lemmens épouse de Waide, l’habitation de la petite maison qui est dans le parc le long de la route qui va à Folonge et que si son mari lui survivait il puisse y rester à moins qu’il se remarie.

Je laisse encore à Pauline Lemmens mes vêtements sauf ceux compris plus haut dans le premier feuillet de ce testament, la petite cuisinière en émail blanc que j’ai ramené de mon appartement rue du Trône ainsi que ma machine à coudre Singer. Je lui laisse aussi les couvertures rouges qui lui servaient ainsi qu’à Nicolas et le 2 paires de drap de lits.


Urbain Vrijdaghs december 2024

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *