De oudste gekende Mechelaar
Het lijkt bijna een utopie. Op zoek gaan in de geschiedenis naar de oudst gekende inwoner van uw dorp. Ik heb het geprobeerd en heb wellicht de oudste gevonden. Helaas ik heb er geen foto van, maar wellicht zult u moeten toegeven dat er geen oudere te vinden is.
Ik ga u dadelijk verklappen hoe ze heten, want ze waren met twee, samen getrouwd. Wie het oudste was kan ik niet zeggen, dus houden wij het maar op beiden.
Hun namen GERARD en CHRISTINE.
Ik ga mijn verhaal beginnen bij hun zoon. Hij heette Jan, geestelijke. Toen ik hem ontdekte was hij reeds kanunnik van de kathedraal St-Lambert te Luik. Dat was in het jaar 1315.
Dat was een hoogstaand ambt want de prins-bisschop van Luik was niet enkel bisschop van een zeer groot bisdom, maar hij was ook prins, dat is wereldlijk staatshoofd. Zijn kanunniken stonden hem bij in het bestuur. Dat had toen nogal wat met politiek, rijkdom en macht te doen. In die tijd was het de gewoonte dat iemand de naam kreeg van de plaats vanwaar hij afkomstig was. In Luik noemde men Jan daarom in het Frans JEAN de Marlines, in het Latijn Johannis de Maghlinia. Wij noemen hem voortaan JAN van Mechelen.
In 1317 liet hij te Luik op zijn kosten een klokje gieten, noemde het Anna en liet het overbrengen naar de kerk in zijn geboortedorp Mechelen toegewijd aan St-Anna; Dat klokje hangt na 700 jaar nog altijd in de kerktoren en is op dit ogenblijk het oudste, nog actief klokje in gans België.(Zie artikel over St-Anna-klokje elders op deze website)
Op 2 november 1330, enkele maanden voor zijn dood maakte hij een testament op. In het Latijn en in het schrift van die tijd. Na zijn overlijden wordt een gedeelte van die tekst overgeschreven voor het kapittel van de kathedraal van Luik en kan aldaar nog steeds worden ingekeken. Er staan nog meer interessante gegevens in het testament doch die komen later aan bod.
Laten we over Jan nog vertellen dat hij stierf op 15 december 1330 en begraven werd in een zijkapel die hij zelf liet bouwen in de kathedraal St-Lambert te Luik. Bij de franse bezetting in 1798 werd die kathedraal volledig door de fransen afgebroken, ook het graf van Jan, om mee te sleuren naar Frankrijk.
In zijn testament sticht hij ondermeer drie afzonderlijke jaargetijden, een voor hemzelf, een voor zijn vader GERARD en een voor zijn moeder CHRISTINE.
Zo kennen wij dus GERARD en CHRISTINE. Ze zijn als ouder, dus waarschijnlijk geboren in de tweede helft van de 13de eeuw (omstreeks 1250).
Nog elk jaar in de maand februari worden de stichtingen uitgevoerd in de parochiekerk te Bovelingen.
Jos Schoefs
Mijn vraag is , Er staan nog meer interessante gegevens in zijn testament , wanneer worden deze vrijgegeven hier op deze site, alvast bedankt Jean-Louis Stevens.