Inhuldiging meisjesschool

Inhuldiging meisjesschool

In de aanloopperiode naar de schoolstrijd kwamen in 1950 de bisschop van Luik, Mgr Kerkhofs, een Limburger uit Valmeer, en de provinciegouverneur, Louis Roppe, geboren Heersenaar, naar Heers om de nieuw verbouwde aangenomen meisjesschool in te huldigen en de kruisbeelden te wijden voor de verschillende klaslokalen. Een ware feestdag voor het vrij onderwijs te Heers. De gebouwen, eigendom van burggraaf Desmaisières en van de familie Ruison, werden aan het klooster en de school afgestaan voor de verbouwing.

Op de plaat aan de muur van de school staat te lezen: Uit erkentelijkheid aan de weldoeners: de familie Desmaisières en de familie Ruison.
Leden van het school comité: E.H. G. Fransis pastoor, burggraaf Desmaisières. J. Ruison, Z.E.H. Kan. Kesters, Z. Excellentie Louis Roppe.
De gemeenteraad: J. Roppe, E. Corswarem, E. Hendrix, J. Thewis, C. Missotten, J. Vrancken.
De bouwmeesters : A. Ottenburghs, J. Onckelinx, J. Vanoostveldt.
De aannemers: A. Schroyen, W. Meekers, J. Cordie.

Op de foto kunnen we v.l.n.r. herkennen: grootvicaris Mgr Kesters, Joseph Ruison, bisschop Mgr Kerkhofs, gouverneur Louis Roppe, burgemeester J. Roppe, Edmond Corswarem, Jean Vanoostveldt, Jozef Thewis, rustend pastoor Driesen

De feestelijkheid werd besloten met een diner aangeboden aan bisschop en gouverneur, waarbij het onderwijzend personeel de dienst verzekerde.

Op het achter hangend doek (Quid retribuam Domino pro omnibus quae retribuit mihi) lezen wij: “Wat zal ik de Heer weergeven voor al hetgeen Hij mij geschonken heeft.”

Met dank aan Firmin Corswarem en aan directrice Maryse Coune.
Bron: Dorpskalender gezinsbond 2010 – Arnold Dewelf


Vanschoonwinkel Georges mei 2012 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *