Opheers Anno 1950
Dit zijn enkele oude tekeningen van Opheers in de jaren vijftig. Zij zijn het werk van Luikenaar Joseph Braive, die af en toe een paar dagen doorbracht bij mijn ouders. Hij was een neef van mijn vader Jozef Vandergeten. De moeder van Braive, een tante van mijn vader, was afkomstig van Opheers.
Joseph Braive was een stille, schuchtere man, een beetje eenzaat.
In 1947 werd zijn vrouw Louise meter van mijn broer Paul. De toenmalige pastoor vertrouwde dat niet, zo’n madame uit het heidense Luik en eer zij naar de doopvont mochten, moest Louise “de 12 artikelen van het geloof” opzeggen.
Als Joseph en Louise terug naar Luik wilden, reden ze mee met de slager, Tuur Papy of met kolenhandelaar Jean Smolders wanneer zij zich gingen bevoorraden te Luik.
Joseph Braive zat vaak urenlang op straat te tekenen. Hij was erg op rust en kalmte gesteld. De drukte en het geloop in een gezin met 6 kinderen zal voor hem wel een beproeving geweest zijn.
’s Avonds nam hij ons mee naar buiten en wees ons de sterrenbeelden maar wij waren toen nog niet rijp genoeg om die grootsheid te waarderen en achter zijn rug lachten wij met die zonderlinge, stille man.
Opheers, schuur Smolders
Zicht op de schuur van Jean Smolders en de vijver in Opheers. Aan de pomp op de voorgrond kwamen de mensen uit de buurt water halen. Hier werden zowel het dorpsnieuws als de laatste roddels verteld.
Opheers, schets boerderij Tjetjes
Zicht op de huizen tegenover mijn ouderlijk huis in de Opheersestraat. Rechts: huis van Tinneke Billen-Schalenbourg, nu bewoond door Camille Smolders. Zelfs de vrachtwagen van Jean Smolders ontbreekt niet.
Daarnaast de boerderij van Tjetjes, de zussen Julienne en Lieke Corswarem. Hun broer Jo vroor, na een late kroegentocht, dood in het veld tussen Heers en Opheers. De boerderij verkommerde en ruimde plaats voor de woningen van Greta Bleus en Albert Vandergeeten.
Opheers, afgewerkte tekening Tjetjes
Het afgewerkte resultaat van de vorige schets. Met grote precisie tekende Joseph Braive de huizen, de steenkoolhopen bij Jean Smolders, de mesthoop bij Tjetjes, de huizen in de ‘Voat”. Op de voorgrond stroomt de
beek, een gedroomde speelomgeving voor de kinderen van de buurt
Opheers, huis Vanrusselt
Als je van Liek ons dorp binnenreed, kwam je voorbij een klein bosje voor de boerderij van Sylvain en Joseph Moies. Het bosje is er nog steeds, de boerderij wordt nu bewoond door een andere familie Moes. In het lemen huisje aan de linkerkant woonde de familie Vanrusselt. Rond 1950 brandde het oude huisje af en werd het vervangen door een stenen huis. Een idyllische herinnering.
Opheers Dorpsstraat
Urenlang zat Braive op de stoep voor het huis van mijn ouders te tekenen. Dit is de toenmalige Dorpsstraat, nu de Opheersestraat. Links zie je het schuurtje van de Lange Bèr Paque, verder de trapjes voor het huis van Maria Wemans, de boerderij van Leon Moies, het huis van Marie Trien, de boerderij van Tennes.
Aan de rechterkant van de straat: de barrier van Tjetjes, het huis van Maria Rega-Scherpenberg en helemaal onder aan de boerderij van Mitchies.
Maj Vandergeten 1 februari 2006