De klompenridders
In feite zijn “De Klompenridders” opgericht door de Wielertoeristen ”De Hijgers“. Wat in 1981 begon als grap met een niet georganiseerde stoet van een vijftal groepjes, werd in 1982, 25 jaar geleden, een 1ste carnavalstoet ingericht met achttien groepen onder leiding van prins Willy de 1ste.
In de beginjaren telden “De Hijgers” en “De Klompenridders” dezelfde leden, maar ondertussen zijn er nog slechts een paar Hijgers lid van de Klompenridders en omgekeerd. Bij “De Klompenridders” zijn er uitsluitend carnavalisten uit Rukkelingen, Mechelen-Bovelingen en zelfs uit Heers komen aansluiten als lid. De gekozen prins blijft de laatste jaren bijna altijd lid van de vereniging. Beide verenigingen worden door één bestuur beheerd, ondergebracht onder de vzw “De Vriendenkring van de wielertoeristen De Hijgers en de carnavalvrienden De Klompenridders”.
Na de oprichting drong zich natuurlijk de vraag op naar de naamgeving van de nieuwe vereniging. Die naam werd niet zomaar willekeurig uit de mouw geschud. Het was de eerste in 1981 gekozen (al was het voor de grap !!!) prinscarnaval, Georges de 1ste., die een link legde met een ambacht dat vroeger in het dorp door meerdere mensen werd uitgeoefend, nl. dat van klompenmakers. Hij stelde dus voor de naam “Klompenridders” te kiezen met als symbool een paar klompjes. Zo gezegd, zo gedaan en 25 jaar later duurt het succes nog altijd voort. Om het hout van de klompen te harden, werden de klompen in het rook fabriekske gerookt boven een vuur (“gerukt” in ’t plaatselijk dialect) en zo zou de verenigingsnaam ook nog aan de dorpsnaam gelinkt kunnen worden. Zo staat het ook vermeld bij de Vlaamse Volksverhalenbank op internet naar de vele “rukhuisjes” die er stonden. Een andere bron vermeldt dat omstreeks 1030 Rukkelingen reeds vermeld wordt als Rochleuenges (= bij de lieden van Hrukawald) (en vandaar zou de naam afgeleid zijn), behorend tot het vorstelijk domein van Loon. Zoals het aantal leden groeide, zo nam ook, jaar na jaar, het aantal deelnemers aan de stoet toe tot niet minder dan veertig groepen. Een nieuwe vereniging was geboren, met een groot en duurzaam succes. De talrijke aanwezigen van de vele buiten gemeentelijke groepen brengen natuurlijk voor de eigen leden de verplichting van tegenprestaties mee. Maar dat is graag gedaan, want zo wordt het gehele voorjaar tot Pasen een periode van plezante carnavalssfeer.
Met dank aan Marcel Pirard en aan Vera Vanderstraeten
Bron: Dorpskalender gezinsbond 2007
Vanschoonwinkel Georges februari 2018