Hoe Baronnen plots Graven werden

Hoe Baronnen plots Graven werden

Familie de Borchgrave

Bij nazicht van de stamboom van de familie de Borchgrave was mij reeds opgevallen dat er vanaf 1745 plots de titel van graaf aan hun naam vooraf ging. Nu vond ik een link die alles duidelijker maakte.

In de stamboom vinden wij Baron Michel-Francois (1656-1718) terug die gehuwd was met Marie-Thérèse de Geloes. In die periode was hij hier de kasteelheer. Hij had vier kinderen waarvan de tweede  Nicolas (° 16/07/1715) heette.  Als tweede zoon moest deze dus het kasteel verlaten. Door toedoen van zijn oom Michel-Francois de Geloes, die jarenlang in dienst was van Jozef Clemens van Beieren, keurvorst van Keulen en tevens Prins-bisschop van Luik, begon hij zijn carrière als page aan het Keur-Paltze Hof. Hij eindigde daar trouwens als luitenant-kolonel van de lijfwacht te paard. Tussendoor was hij ook bevelhebber geweest van Gemert in 1763 in dienst van de keurvorst.

Dank zij zijn hoge connecties had GELOES ook kunnen bewerken dat Nicolas in 1743 in de Duitse Orde opgenomen werd en dat Nicolas en zijn twee broers, die nog op het kasteel te Bovelingen verbleven, door Keizer Maximiliaan van Beieren de titel van GRAAF van het Keizerrijk  werden toegekend.

Dit gebeurde bij een akte  van 10/09/1745.
In dezelfde akte vinden wij ook de benoeming van enkele andere Luikse baronnen zoals Willem de MOFFARTS en de gebroeders de HEMNICOURT.

Hierna volgen ook nog enkele oude foto’s die ooit van de graven uit Bovelingen werden genomen;

 Eerste foto : dateert van 15 augustus 1895

Graaf Francois-Henri-Walram de Borchgrave d’Altena en zijn echtgenote Caroline – Marie de Spoelbergh gezeten in een koets en geleid door een koetsier maakten  regelmatig een ritje door het dorp en de naaste omgeving. Hier werden ze bij hun   aankomst gefotografeerd voor de dienstgebouwen van hun kasteel

Tweede foto : Een gravenpiramide in 1895.

Dit zijn dan zes van de 12 kinderen van het gravenkoppel op foto 1. Tijdens een feestje op het kasteel lieten ze zich verleiden om een pyramide te maken voor de fotograaf. Het zijn :
op de onderste rij : Gustave (1865) – Adolphe (1869) – Camille (1870)
midden : Robert (1873) en Georges (1863)
bovenaan : Marie (1875)


Tenslotte ontving ik van gravin Marie-Edmée TERLINDEN, de schoondochter van Adolphe, onlangs deze mooie foto van drie prachtige kinderen eveneens van boven genoemd gravenkoppel.

Links : Louise-Hortense-Marie (24/01/1868-03/09/1933) (zesde kind) Was getrouwd met graaf Eduard de Rouille.
Midden : Henri-Joseph-Marie (1864-1929) (derde kind).
Rechts : Marie-Elisabeth-Charlotte (1875-1944) (Elfde kind)  Zij is later  op 08 december 1898 in het klooster getreden te Mansfield in Engeland, doch moest het klooster verlaten om gezondheidsredenen


Jos Schoefs  18 augustus 2005

 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *