Munitie-of vliegtuigdepot van de Duitse bezetter in het Kasteelpark te Bovelingen. (1940-1941)
Bij het begin van de invasie in België hebben de Duitsers zich onmiddellijk gevestigd in de kasteelgebouwen te Bovelingen. Gezien de afgelegen ligging hadden ze daar vrij spel en konden discreet een aantal zaken regelen die best niet door iedereen gezien werden. Begin september 1940 vertelde Gielis Haubrechts, beter gekend als “Hoek”, jachtopziener van de kasteelgronden, volgend voorval. Hij had een aantal vliegtuigen zien landen op de grote akker van Jadoul, boven op de helling naar Heysselt toe,ten westen van het sterbos en die waren kortelings daarna terug opgestegen.
Nadien is het raadsel opgelost geworden.
Twee legercamions hadden daags voordien een twintigtal burgers, waarschijnlijk krijgsgevangenen, tot aan het huis van Follon (nu Jadoul). Onder begeleiding van enkele Duitsers moesten ze, op regelmatige afstand, wijde bressen slaan in de westelijke doornhaag welke gans het bos omzoomde. Enkele slecht geplaatste bomen werden omgehakt en vervolgens werd de grond vlak gegraven en vast gewalst.
En reeds in de valavond kwamen drie toestellen laag aan de horizon opduiken om vervolgens in een brede cirkel te landen. Het vergde nauwelijks een half uur om de drie tuigen naar hun respectievelijke standplaats te laten taxiën, waar ze manueel en achterwaarts het bos werden ingeduwd. Het waren drie tweemotorige jachtbommenwerpers van het type Heinkel HE 111. Deze lichte escadrille maakte deel uit van de horde vliegtuigen die Feld-marschalk Kesselring tot 31 oktober , tevergeefs, naar Engeland zou sturen. Onze drie vliegtuigen hadden geluk en behoorden niet tot de 2375 toestellen die tijdens de slag om Engeland neergehaald werden.
De lente 1941 was reeds goed gevorderd toen ze uit Bovelingen zouden verdwijnen op dezelfde discrete manier als ze waren toegekomen. Maar in de zestiger jaren kon men nog duidelijk de oude haagopeningen raden. Deze piloten logeerden ook niet in Mechelen en hadden ook geen enkel contact met de bezettingstroepen die in Mechelen verbleven. Er was zelfs een speciale eenheid die de wacht in het sterbos optrok.
Met dank aan Jef Lenaerts.
Reactie van Luc Wittemans
Het artikel “Munitie- of vliegtuigdepot” onder Mechelen-Bovelingen is al helemaal een verrassing. Alhoewel ik niet twijfel aan de echtheid van dit verhaal, heb ik wel mijn twijfels bij het door u geciteerde type He 111. Op dat ogenblik stonden er op het nabijgelegen vliegveld van Brustem namelijk Dornier Do 17Z-bommenwerpers (noch de He 111, noch de Do17 zijn jachtbommenwerpers) van III. Gruppe van Kampfgeschwader 3 (de twee andere Gruppen stonden op Deurne bij Antwerpen en op Le Culot, het huidige Beauvechain) vanwaar ze, zoals door u aangehaald, opereerden tegen Groot-Brittannië tijdens de Slag om Engeland (Battle of Britain). Het lijkt mij waarschijnlijker dat de vliegtuigen te Mechelen-Bovelingen met KG 3 te Brustem te maken hadden en dat het dus Doner Do17s waren.
Jos Schoefs 13 augustus 2005