Omstreeks 1955 werd te Rukkelingen de landelijke Gilde opgericht door vader Lambert Van Eyck. Sinds 1975 werd zoon Frans zijn opvolger als voorzitter en sloten Opheers en Batsheers aan, Mechelen-Bovelingen stapte mee in 1980. (Heden is ook Klein-Gelmen en Heers-zuid in onze gilde opgenomen).
Voor de twee deelgemeenten Opheers en Batsheers was Jacques Matheï de laatste voorzitter. In deze samenwerking steeg het aantal leden tot 75. Naast de carnavalsvereniging is de landelijke Gilde wel een actieve vereniging in Rukkelingen. Dat blijkt alleszins uit hun jaarwerking.
De eerste oogstfeesten hadden plaats in 1982 met een stoet van een zestal wagens die Rukkelingen doorkruiste. Groepen boerenjongens en -meisjes op de wagens beelden het winnen van graan uit in zijn verschillende stadia. Daarbij kwamen het “zichten” met de hand, later met de pikmachine voor, het in mantels te drogen zetten op het veld, het binnenhalen, het dorsen dat meestal winterwerk was waarbij heel wat personeel nodig was en tenslotte het malen. Deze stoet kende een groot succes en werd later, in 1990, nog eens overgedaan. Nu kwam er, na een eucharistieviering in openlucht, een tentoonstelling van verschillende ambachten aan te pas met andere aan landbouw gelinkte activiteiten.
In zijn toespraak bracht toenmalig Heerse burgemeester Dewelf een historisch overzicht van het uit noodzaak ontstaan van de gildes, einde negentiende eeuw, een uiterst moeilijke periode voor onze landbouwers en de zinvolle werking van de organisatie in de loop van de jongste honderd jaar. De afgevaardigden van de Boerenbond uit Leuven en ook ons eigen volk konden hun ogen niet geloven dat men die dag over de koppen kon lopen in Rukkelingen, dat dit feest van de Landelijke Gilde zoveel mensen op de been bracht richting ons dorp. Een massa volkstoeloop was er, hetgeen de organisatoren natuurlijk een hart onder de riem stak. Nu zou de “oudere” garde het nog eens willen wagen, maar dat vraagt heel veel voorbereiding en medewerkers.
Landelijke Gilden organiseren zomerse fiets- en wandeltochten, streekzoektochten in Vlaanderen, workshops over tuintips en koken met streekproducten, heksentochten en hoevefeesten, telkens met een flinke portie amusement en samenhorigheid. Zo bevorderen deze gilden veilig fietsverkeer en de sociale samenhang op een leefbaar platteland.
Jaarlijks terugkerende activiteiten in Rukkelingen zijn o.a. sinds begin der jaren ’90 een uitstap per auto met als doel een bezoek aan plaatsen zoals de bijzondere kerk van Zoutleeuw waar in het rusthuis een koffie wordt aangeboden, de stad Tongeren met haar Gallo-Romeins museum en een bezoek aan de oudste stad van België in haar rondrijdend treintje.
De laatste woensdag van mei trekken we samen naar Batsheers om er met een eucharistieviering aan de kapel, een stuk taart en een tas koffie in het plaatselijk buurthuis de meimaand af te sluiten.
Dat buurthuis is de vaste stek voor onze bestuursvergaderingen. Op de laatste zaterdag van augustus is er een fietstocht en gelijktijdig voor de liefhebbers een wandeltocht om samen te besluiten met een gezamenlijke barbecue.
Op de eerste zondag van oktober hebben we de jaarlijkse oogstfeesten, tenminste indien de weersomstandigheden geen roet in het eten komen strooien. Bij Kerstmis trekken we naar het klooster van Coolen in Kerniel om er een kerstconcert bij te wonen. Door de samenaankoop van brandstof krijgt ook het economisch-nuttige de nodige aandacht.
Zo trachten we het culturele, het godsdienstige, het nuttige en het aangename in ons jaarprogramma te verwerken.
Bron: Kalender gezinsbond 2014 Arnold Dewelf
Met dank aan Frans Van Eyck
Georges Vanschoonwinkel December 2024