Burggraaf Michel Desmaisières verliet in het voorjaar van 2012 het kasteel en ging in Spanje wonen en zijn broer Ricardo vertrok einde oktober naar Trois-Ponts.
Het kasteel was dus vanaf november 2012 onbewoond en werd vrij snel bezocht door urbexers, Alfa Romeofanaten en andere geïnteresseerden uit binnen- en buitenland. De houten poort van de kelder aan de achterkant van het gebouw werd opengebroken en gaf onmiddellijke toegang tot de oude Alfa’s.
Via de keldertrap geraakten de ongewenste bezoekers in alle kamers van het kasteel en vonden op het gelijkvloers twee Alfa’s in een werkplaats langs de binnenkoer. De inbraken werden door 3 lokale musketiers aan politie en overheden gemeld maar het bleef een kat en muisspel tot er in 2014 beslist werd van de oldtimers aan te slaan, uit het gebouw te verwijderen en publiek te verkopen. De aanwezigheid van de Alfa’s was immers de grootste trekpleister voor de inbrekers. Anderzijds stonden de eigenaars stevig in het krijt bij de overheid die o.a. de plaatsing van nooddaken op kasteel en hoeve in 2008 had betaald en via de verkoop van de oldtimers wat geld kon recupereren.

Twee Alfa’s in de gelijkvloerse werkplaats en in de kelder.

Ontruiming van de Alfa Romeo’s

Op 15 en 16 juli 2014 werden de oldtimers + kisten vol onderdelen onder toezicht van een gerechtsdeurwaarder uit het kasteel gesleept en overgebracht naar een opslagplaats van de gemeente aan de Heersestraat. Zie onderstaande foto’s

Na de “evacuatie” van de oldtimers zag de kelder er zo uit. De houten poort werd vervangen door een metalen constructie.

Openbare tentoonstelling van de Alfa Romeo’s

Negen tentoongestelde Alfa’s van de jaren 1950-1960, onderdelen, een speedboot en een racewagen met aluminium carrosserie werden allen gekocht door een Engelse koper die anoniem wenst te blijven. Dit bracht voor de Vlaamse Overheid 117.000€ in het laadje.
Daan Billen was voor en tijdens de verkoop aanwezig en bezorgde ons volgende historische foto’s

Guy Berryman van Coldplay koopt een racewagen.

De koper van de auto’s verkocht de racewagen met aluminium koetswerk aan Guy Berryman, Britse basgitarist in de groep Coldplay. Deze groep trad op 22/06/2017 op in Brussel en Guy Berryman wou bij die gelegenheid de plaats zien waar de gekochte racewagen bedacht en gebouwd werd. Hij hoopte ook van in het kasteel plannen, tekeningen en/of onderdelen van de wagen te vinden.
Via, via kwam hij terecht bij Daan Billen die samen met zijn BonBon Henri Melon goed bevriend was met Michel en Ricardo Desmaisières. Henri was smid en de gebroeders Desmaisières riepen hem geregeld ter hulp. Guy Berryman kreeg in juni 2017 een rondleiding in het kasteel en was zeer onder de indruk.

Op 21 juni 1964 heeft Michel Desmaisières op het circuit van Zolder heeft gereden ter gelegenheid van de TAC (Telrlaemen Auto Club) dagen, met een prototype dat past bij de foto’s en beschrijving.
Hier meer info.

Nog meer foto’s over de Alfa’s op deze site.


Urbain Vrijdaghs en Daan Billen juni 2024

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *