Kroonprins Boudewijn

 Kroonprins Boudewijn stierf te Bovelingen.

 Er is nooit veel ruchtbaarheid aan gegeven. Deze feiten waren jarenlang gehuld in een waas van geheimzinnigheid. De mensen uit ons dorp die het mij nu verteld hebben, weten het van ouders en grootouders. En ondanks die zweem van twijfel ben ik hoe langer hoe meer overtuigd dat het de waarheid is, vooral omdat mijn bronnen met elkaar hierover onderling nooit iets uitgewisseld hebben.

Prins Boudewijn (1869-1891)Onze eerste Belgische koningen staan in de geschiedenisboeken wellicht veel rooskleuriger voorgesteld dan ze in werkelijkheid waren, maar de vele intriges zijn later toch aan de oppervlakte gekomen.

Wij weten nu allemaal dat koning LEOPOLD II geen troonopvolger had toen hij stierf op 17/12/1909, en dat hij werd opgevolgd door ALBERT I (° 1875) , de jongste zoon van zijn broer Philippe.

Albert was het vijfde kind van Prins Philippe en  Prinses Marie von Hohenzollern-Sigmaringen. Albert was oorspronkelijk niet voorzien als troonopvolger want die status hoorde toe aan zijn oudere broer BOUDEWIJN (°1869), indien die niet voortijdig was gestorven in 1891.

Een mysterieus overlijden waar nergens of door niemand ooit een woord over werd gerept. Volgens de officiële versie is hij thuis gestorven… “na een kwaadaardige griep”.

In Bovelingen wisten ze beter, vooral de mannen die toen werkten voor de graaf op het kasteel van Bovelingen. Helaas ze mochten en durfden ook niet veel zeggen. Enkel de afstammelingen mochten het na jaren druppelsgewijze vernemen.

Nu is de tijd rijp dat wij dit in het openbaar vertellen. Wij hebben wel geen exacte bewijzen en die zullen er nooit komen. Maar als wij deze feiten logisch bij elkaar leggen dan moeten wij wel overtuigd geraken.

Op 23 januari 1891 vond er in het kasteelpark van Bovelingen een “duel” plaats tussen Boudewijn  en zijn belager. Deze laatste, een graaf van de hoge adel, wiens vrouw een relatie had aangeknoopt met de toen 22 jarige prins, daagde de prins uit voor een duel op leven en dood

Boudewijn kwam als verliezer uit de strijd en werd dodelijk gewond.

Het lijk van de gedoodverfde “Belgische troonopvolger” werd geluidloos weggehaald uit het kasteelpark van Bovelingen.


Jos Schoefs

 

2 reactie op “Kroonprins Boudewijn”
  1. Hier in Westerlo wordt hetzelfde verhaal verteld, maar dan wel een gebeurtenis op het kasteel de Merode…
    Dus waarschijnlijk is dit een dorpslegende die overal opdook na het verdachte overlijden…

  2. Vind het heel interessant, ben hier 3 jaar geleden komen wonen in mechelen-bovelingen, met zo veel geschiedenis en een mooie streek.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *