Hoeve Vijverstraat 43

Hoeve Vijverstraat 43

De Vijverstraat vormt de kern van de oude wijk ‘Broek’ een moerassig gebied aan de Heerse- of Kasteelbeek., die de vijvers van het kasteel voedt.


Op  nr. 43 staat een ruime, gesloten hoeve, waarvan de kern naar verluidt dateert van 1850. Deze oude kern bleef bewaard in de stal aan de Zuid-zijde van het erf, en in het stalgedeelte, rechts van de inrijpoort; het woonhuis dateert van ca. 1920, de dwarsschuur schijnt een recent versteende vakwerkbouw.
Bakstenen gebouwen onder zadeldaken, gegroepeerd rondom een rechthoekig erf; de hoeve met voortuin ligt achteruit t.o.v. de rooilijn, en is door een oprit met de straat verbonden.
Het poortgebouw is een recente constructie, mogelijk de verstening van een oorspronkelijk vakwerkgebouw. De aan de zuidzijde aansluitende stal van 1850 behield een getoogde deur onder een verankerde boog van gesinterde baksteen. De stal ten zuiden van het erf heeft een zadeldak met Vlaamse pannen. Rechthoekige muuropeningen in hardstenen omlijsting. De zijgevel aan straatzijde is voorzien van drie vierkante, bakstenen uilegaten. Dwarsschuur onder zadeldak (Vlaamse pannen), achteraan het erf .

Bron: Pauwels D., Schlusmans F. met medewerking van Muyldermans E. & Rombouts J. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N4, Brussel – Turnhout.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Foto Roger Knapen

http://inventaris.vioe.be/


Vanschoonwinkel Georges maart 2012 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *