Legumenman Joseph Hendrix

Legumenman Joseph Hendrix

“bottermenneke”.

Bij de beroepen : groenten- en fruitboer, legumenman of melkboer, die namen kregen zij allemaal mee. In de jaren 40,50 en 60, vlak na de oorlog en zelfs eerder – maar dat was voor onze tijd – trokken zij door onze dorpen, met paard en kar.

Joseph Hendrix (1900-1984) en Jeanne Wathion (1906-1994), dat was het onafscheidelijk koppel, samen onderweg om hun waar aan te bieden, van huis tot huis.
Hij, Joseph, was het legendarisch “bottermenneke”. Zij verkochten véél, groenten en fruit, melk, kaas, boter en eieren, ook allerlei vissoorten. Daarvan herinneren wij ons vooral de goede “beuking” – bakharing – en als die op tafel kwam, die rook zo heerlijk en smaken evenzeer, dan was het een klein beetje kermis. Ook de zelf opgelegde haringen waren een specialiteit.
Hij had ook concurrentie van Kamiel Smolders uit Veulen.

 
Hierbij het “gespan”, bottermenneke en Jeanne met hun mooi paard en hun schone wagen, waarop “marchandise”, weegschaal en de plaat met vergunning te zien zijn. Een document ! Van wie ik de foto, signatuur Jean Barthomevis, ooit kreeg, weet ik niet meer.


Paul Boes 29/11/2005

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *