Louis Roppe

Gouverneur Louis Roppe

Louis werd geboren in Heers op 21 februari 1914. Hij studeerde rechten in Leuven en begon een loopbaan als advocaat aan de balie van Tongeren. Roppe trouwde te Neerpelt op 3 juli 1942 met Truda Vinken (1912-2009). Het echtpaar kreeg zeven kinderen. Louis, Annemie, Lutgarde, Michele, Marleen, Patrick en Mark. Hun zoon, ook Louis genaamd, werd burgemeester van Hasselt.
Roppe sr. was van 1950 tot 1978 gouverneur van Limburg.
2020-Gouverneur-Louis-Roppe
Op 1 maart 1982 nam Limburg afscheid van deze man, die jarenlang de motor en vader van onze provincie was.
Na zijn Grieks Latijnse humaniora aan het Klein-Seminarie te Sint-Truiden en twee jaar Wijsbegeerte en Letteren bij de Jezuïeten te Namen, trok hij naar Leuven waar hij tot doctor in de rechten promoveerde in 1936. Na zich ingeschreven te hebben als advocaat aan de balie te Tongeren begon hij zijn militaire dienstplicht.
Na de oorlog werd hij lid van het nationaal comité van de C.V.P. en in 1946 werd hij als eerste plaatsvervanger lid van de Kamer van Volksvertegenwoordigers. In 1950 werd hij voorgedragen voor het gouverneurschap van Limburg ; hij zag dit als een kans om de toen nog agrarische en kansarme provincie industrieel en cultureel te ontplooien.
Werken voor Limburg, een provincie die zo rijk was aan waarden” zo zei hij zelf :
dat leek me haast een hemelse opdracht“.

Zittend: Jozef, Jan Roppe (burgemeester van Heers + rentmeester van het kasteel) en zijn echtgenote Marie, Madelaine Van Marsenille.
Staand de 4 kinderen: Jozef Roppe, Pater Ignace Roppe, Louis Roppe (gouverneur) en Ursula Roppe

Priesterwijding Ignace Roppe
Pater Ignace Roppe
Pater Ignace Roppe


Met dank aan Urbain Vrijdaghs voor de foto’s (2021)


Paul Boes december 2020 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *