Milac Heers

Jongeren van de Milac Actie van gewest Heers

Milac was de naam van een katholieke vormingsbeweging in het Belgisch leger. Het staat voor Militianen Actie en werd opgericht in 1945 als onderdeel van de Katholieke Actie.
Eigenlijk groeide Milac uit de KAJ-beweging en wilde toekomstige miliciens (dienstplichtigen) beter voorbereiden op hun legerdienst. Kort na de bevrijding duurde de legerdienst nog meerdere jaren, en werden heel wat jongens in Duitsland, ver van huis ingekwartierd. Daarnaast ontwikkelde Milac ook een “kazernewerking”. In navolging van Jozef Cardijn werkte men met “Kazerne, Kameraadschap, Kamer” om solidariteit te bevorderen. Men wilde hen ondersteunen op moreel en sociaal gebied, aanvankelijk gericht op de gevaren van het gebrek aan moraliteit in het leger, later ook als vormings- en ontspanningsinitiatieven binnen de kazerne.
Grote bezieler was François (“Sooi”) Willems, de latere nationale proost,
Praktisch in ieder Belgisch dorp was er een Milac-afdeling, waar naast de nationale werking ook ruimte was voor plaatselijke initiatieven. Deze afdelingen organiseerden de geplande vergaderingen maar hielden ook contact met hun eigen miliciens. Zo werden er plaatselijke tijdschriften – veelal Kerk en Leven – opgestuurd naar de dienstplichtigen, die gekazerneerd waren in het toenmalige bezette West-Duitsland. Ten slotte werden er acties ondernomen ter ondersteuning van hun plaatselijke werking.
Met de afschaffing van de verplichte legerdienst in 1994 kwam ook een einde aan Milac. Het archief van de beweging wordt thans beheerd door het KADOC te Leuven.

Jongens: Frisson Louis °1949 – Lemmens Pierre °1944 – Vanoost Aimé °1947 – Budenaers Tony °1949 – Mignolet Jozef °1948 – Castro Albin °1942
Meisjes:  ? – Liliane – Rita – Delsaer Ria °1946

Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Milac


Paul Boes juni 2020

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *