Pastoor Henri Asselberg

Pastoor Henri Asselberg

Doodsprentje pastoor AsselbergsHenri Asselberg, geboren in Venray (Holland) op 24 mei 1861, priester gewijd te Roermond in 1884, kapelaan te Chênée, pastoor in Ophoven in 1893 en kwam in Heks aan in maart 1900. Het was een grote, statige man, een edele figuur, die indruk maakte op de parochianen en die een buitengewone goede herinnering heeft nagelaten.Hij was erg streng voor de kinderen in de catechismus, maar tevens gemoedelijk voor de jeugd, die hij waakzaam in het oog hield.
Pastoor Asselbergs kreeg ook moeilijkheden met zijn schatbewaarder, Mondus genaamd. De man was in hoofd geraakt en had de laatste tijd de boekhouding verwaarloosd, maar er was echter geen bedrog in het spel. De kerk mocht hierdoor echter meer doen zonder voorafgaande toelating van de deputatie.
Onder zijn herderschap werd te Heks een vrije katholieke meisjesschool opgericht en die door de gemeente aangenomen werd. Op 26 september 1901 kwamen de Zusters van de H. Vincentius van Gijzegem naar de parochie om deze school te openen.
E.H. Asselbergs stierf op 13 juli 1911 in de ouderdom van 50 jaar.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *