100 jarige Anke Dessers

100 jarige Anke Dessers

Anke (Catharina) Dessers geboren te Lauw op 28 maart 1903 en overleden te Horpmaal op 15 November 2004.
Weduwe van Jean Duchateau geboren te Horpmaal op 27 Oktober 1901 en overleden te St Truiden op 31 Juli 1963.

Dorpsfeest in Horpmaal !

Anke DessersOp zondag 30 maart 2003 was Anke het middelpunt van alle feestgedruis. Heel het dorp was reeds twee maanden vooraf in de ban van Anke. Niet minder dan 13 wagens hadden deelgenomen aan de stoet, voor de uitbeelding naar het levensverhaal van Anke. In 1934 huwde ze met Jean Duchateau, en verhuisde twee jaar later naar Horpmaal. Het gezin werd gezegend met 3 dochters, Jacqueline, Gilberte en Elvire, die zorgden voor 7 kleinkinderen en 8 achterkleinkinderen. Over haar jeugd vertelt haar broer Raymond dat ze persé met de fiets wilde rijden. Pa zou het haar leren. Toen ze boven op de berg in Lauw kwamen, vond Anke dat ze de berg wel alleen naar beneden kon rijden. Maar Anke viel en de twee kapotte knieën waren er de oorzaak van dat ze nooit nog op de fiets heeft willen zitten. De rest van haar leven zou alles te voet gebeuren, lacht Raymond.
Anke was in haar jonge jaren een echte handelsvrouw. Ooit verkocht ze zelfs haar hond Mirza aan een voddenman, tot grote spijt van haar dochter Jacqueline.
Anke is in haar leven erg gezond geweest, de dokters hebben zich aan haar niet rijk gemaakt. Toen we haar vroegen naar het geheim van een lang leven was haar antwoord eenvoudig: Honderd jaar word je alleen door de goede zorgen van je familie en door je levenswijsheid trouw te blijven. Eén God en slechts één man.


Michel Mathei

 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *