Begrafenisonderneming Orye Horpmaal-Borgloon

Begrafenisonderneming Orye Horpmaal-Borgloon

Pierre Orye

Pierre Orye (°1926 † 1978) startte de zaak als schrijnwerker op in 1958. Eerder vervaardigde hij ook al doodskisten en was beter gekend als Pierre de zèrkeman in het dorp. Omdat hij als begrafenisondernemer zoveel succes kende heeft hij zich hier op toegelegd. Het was destijds een redelijk eenvoudig beroep. Dit wil zeggen dat hij naar de mensen ging die geconfronteerd werden met een overlijden. Hij verzorgde de overledene en maakte de kist op maat en legde contacten met de pastoor en eventueel ook met de drukker. Hij stelde dan ook de doodsbrief op in samenspraak met de betrokken familie, regelde ook alle formaliteiten met de gemeentelijke diensten, voor de vervoersdocumenten en toelatingen tot begraven.  Pierre Orye was in die tijd meer dan een begrafenisondernemer, hij was de steun en toeverlaat voor elke familie die met een verlies te maken kreeg. Dit vooral door zijn medeleven en medevoelen en de nodige kennis van zaken. Hij maakte ook rouwkapellen in het rouwhuis of sterfhuis voor mensen die aan huis overleden. Destijds was er geen sprake van een uitvaartcentrum zoals we dit nu kennen. De buren delfden het graf en droegen de kist. In die tijd deed hij begrafenissen in heel Limburg en zelfs tot buiten Limburg. Er waren 3 modellen van doodskisten en 2 modellen doodsbrieven met keuze van een vlam of een kruisteken dat verwees naar het geloof. Pierre was in die tijd ook een van de eerste in Limburg die over een moderne lijkwagen beschikte. In het begin had hij een Ford en een tijd later een Chevrolet.

Pierre leefde voor zijn zaak, het was zijn levenswerk. Veel te vroeg overleed hij op 52 jarige leeftijd.

Begrefenissen Orye Horpmaal
De basis van de begrafenisonderneming in Horpmaal

Zijn zoon Georges, volgde op 27 jarige leeftijd zijn vader op. Een volgende stap kwam in 1978 van Horpmaal naar Borgloon, door de overname van de bestaande zaak van Jules Marckelbach. Door enkele renovatie en aangepaste werken werd er een nieuw pand geopend in de Wellenstraat. De naambekendheid werd behouden zodat ook in Borgloon de zaak een vaste waarde werd. Vanaf 1979 werd de zaak uitgebreid met een funerarium, inhoudelijk met een winkelruimte, koelruimte en een aparte plaats om afscheid te nemen van hun naasten en vrienden. In 1986 werd het aanliggende pand ernaast gekocht en met de bijkomende ruimte werden 3 rouwkamers ingericht zodat er 3 families tegelijk kunnen groeten zonder elkaar te storen in hun afscheid en verdriet.

Uitvaartcentrum-Orye-Borgloon
Uitvaartcentrum Orye Borgloon

Ook de winkel heeft een grote evolutie doorgemaakt. Deze werd uitgebreid tot een heuse bloemenwinkel met gedenkstenen, asjuwelen, vingerafdrukjuwelen, thuisaandenkens, urnen, lijkkisten en allerlei accessoires.

begrafenissen Orye Award

In 1997 kwam er versterking van hun zoon David, afgestudeerd als begrafenisondernemer en na 2 jaar gespecialiseerd in thanatopraxie met buitenlandse stages in Cannes (Fr) en Calgary (Canada) is hij in 2000 afgestuurd als Belgisch Laureaat en mede in de zaak van zijn ouders gestapt. De volgende mijlpaal  is gekomen in 2003 door een beperkte aula met koffiezaal en nieuwe sanitaire voorzieningen. Door deze vernieuwde zaak en de nodige inzet wonnen zij in 2004 de ‘International Funeral Award’, het is de erkenning van de meest klantgerichte dienstverlening.

Om nog meer zich in dienst te stellen werd er in 2007 een eigen drukkerij opgestart om zo sneller tegemoet te komen voor het drukken van doodsbrieven en gedachtenisprentjes, volgens de wensen van de rouwende families.

Tijden van de uitvaart en ontvangst van de families nemen in snel tempo een andere wending. Om aan de behoefte van afscheidszorg te voldoen werd er een nieuwe aula in 2017 in dienst genomen voor afscheidsplechtigheden waar de families meer aandacht kunnen besteden voor de omkadering van foto’s en de aangepaste muziek. De aula is

apart gelegen aan het Graaf Lodewijkplein, met ruime parking en op enkele stappen van het uitvaartcentrum. Gericht op de toekomst is de keuze van de aula  los van het uitvaartcentrum waardoor de uitvaarten meer een persoonlijker en intiemer karakter vormen voor het afscheid. De job als begrafenisondernemer heeft door de tijd een grote evolutie ondergaan om te voldoen aan de normen van de tijd.

Voor Borgloon en omstreken is het Uitvaartcentrum Orye reeds jaren een vaste waarde van 3 generaties lang.

Doodsbrief Pierre Orye


Michel Mathei december 2022

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *