Kantonnier Louis Capellen

Lowie de kantonnier

CAPELLEN Louis
° 6-6-1914 Horpmaal
† 25-3-1979 Horpmaal

Louis werkte tot aan het uitbreken van WO. II samen met zijn broer Jef in het Luikse staalfabriek van Cockeril aan de hoogovens. Tijdens de oorlogsjaren werd hij krijgsgevangene genomen en afgevoerd naar Stallag 1A. Reeds van in de staalindustrie sukkelde Louis met een chronische bronchitis, en zijn gezondheid van ontbering in de oorlog had hem nog meer getekend. Door zijn gezondheidstoestand na de oorlog zocht Louis naar ander werk en stelde zich kandidaat, in opvolging van Jef Vandermeer de toenmalige gemeentelijke werkkracht, voor de beschikbare plaats van gemeente arbeider, in de volksmond kantonnier. Door de goede overeenkomst met zijn buurman Julien Robijns, de burgemeester, werd met meerderheid van stemmen gekozen voor Louis.
Of er nog andere kandidaten waren is niet geweten.
Louis ging aan de slag als kantonnier in 1947. De onderhoudswerken die hij uitvoerde op straat, op het kerkhof, alsook dat van grafdelver waren tot in de puntjes afgewerkt of opgeruimd. Louis was zeer correct in zijn werk.
Vanaf de fusie met Heks en Vechmaal in januari 1971 werkte hij in het gezelschap van nog twee andere werkmakkers uit beide dorpen en werd het onderhoud van de drie gemeenten samen uitgevoerd. Tot zijn zestigste levensjaar vervulde hij de taak als gemeentearbeider en nam dan ziekteverlof tot aan zijn pensioen van 65 jaar. Door de aanvallende bronchitis verminderde zijn gezondheid van jaar tot jaar en stierf 72 dagen voor zijn pensioengerechtigde leeftijd.

 


Michel Mathei april 2022

 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *