Dodelijk ongeval van Pastoor van Basheers

De E. H. Pastoor van Basheers aangereden en gedood

Andermaal hebben wij weer te maken met het zoveelste dodelijk ongeval op de Luikersteenweg.
Ditmaal is het een eerbiedwaardig ouderling, de Z. E. H. Justin Hoebrechts, pastoor van Basheers, die er het slachtoffer van werd.
De Eerwaarde Heer Pastoor kwam te voet van Mechelen Bovelingen en wilde op het kruispunt met de Luikersteenweg, de weg oversteken om zich naar de tramhalte te begeven, ten einde er de tram van half elf te nemen die op enkele meter van daar stilhoudt.
2014-Batsheers-Hoebrechts-Justin-pastoor-dpUit beide richtingen kwamen twee auto’s op hem aangereden. Uit de richting St Truiden kwam de auto van M. de Borman, die uit zijn villa te Klein-Gelmen kwam en uit Luik kwam de Minerva van Boots J., handelsreiziger van Ukkel. Deze laatste wilde het slachtoffer mijden, maar de Pastoor die niet goed meer zag, liep juist de verkeerde kant uit, zodat hij “met geweld ten gronde werd geslagen” door het voertuig van Boots.
Beide bestuurders raakten de controle over hun stuur kwijt en botsten op mekaar, zodat ze op de tramlijn terecht kwamen. Geen van de bestuurders raakten gekwetst.
Met de Eerwaarde Heer Pastoor was het erger gesteld, deze werd door de slag in de gracht geworpen. Hij was nog bij kennis en werd een naburige woning binnengedragen. Uitwendige kwetsuren waren er nagenoeg niet, maar hij klaagde van hevige inwendige pijnen. Dokter Neven van Heers was vlug ter plaatse en bracht de pastoor naar het ziekenhuis van de Witzusters, waarna hij na een tiental minuten overleed. Men had nog tevergeefs kunstmatige beademing toegepast.
In den namiddag stapte het parket van Tongeren ter plaatst van het ongeval af.

E. H. Pastoor Hoebrechts werd geboren te Montenaken op den 19 Juli 1871 en is dus 65 jaar oud. Hij was vroeger pastoor te Kuttekoven en voorheen was hij kapelaan te Alken. Hij heeft drie broeders, waarvan de
ene pastoor is te Buvingen, een andere rustend pastoor te Hasselt en een burgemeester te Montenaken.
De plechtige uitvaart zal plaats hebben op Vrijdag, 12 Maart 1937 om 11 uur.
Hij was ruim 20 jaar werkzaam in Basheers waar hij door al zijn parochianen op de handen werd gedragen.

Bron : Voorpagina Het Belang van Limburg  van 10 maart 1937


Vanschoonwinkel Georges december 2014 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *