Het stenen pijlerkapelletje

Het stenen pijlerkapelletje

In de “beknopte gids van het Vlaamse Openluchtmuseum in het Limburgse Provinciedomein Bokrijk” (uitgave 1982) wordt dit kapelleke vermeld: een stenen pijlerkapelletje gejaartekend 1771. De vorm is kenschetsend voor Haspengouw.
Een pijler is een steunpilaar die in hout of steen meestal de bedoeling heeft om gewelven te ondersteunen. Het pijlerkapelletje heeft de vorm van een pijler. Vandaar de naam. In de oorspronkelijke nota stond “zoenkruis” , maar dr J. Weyns verbeterde en maakte er pijlerkapel van.

de-stenen-pijlerkapel-uit-Klein-GelmenHet kapelleke werd op 28 februari 1957 door Bokrijk in Klein-Gelmen afgehaald. Het stond langs de steenweg Luik-Sint-Truiden, en dit op 200 meter voorbij de eerste bocht komende van Heers op de grens van deze gemeente Heers en de gemeente Klein-Gelmen, maar op het grondgebied van de gemeente Klein-Gelmen. Het bevond zich op de hoek van een veldstraat die loopt van de steenweg naar de gemeente Opheers.
Deze bijdrage uit onze gemeente tot het openluchtmuseum van Bokrijk is niet de enige uit Heers. Dat kan ons alleen maar aanzetten om eens op zoek te gaan naar deze merkwaardigheden bij gelegenheid van een ontspannende en rustgevende wandeling. Om, vóór zulke wandeling langs dit kapelleke, de juiste locatie te bepalen, kan daarover ter plaatse een plan opgevraagd of informatie ingewonnen worden of eventueel op uw eigen PC langs de website op Google : Bokrijk, nog eens Bokrijk, daarna openluchtmuseum, dan virtueel bezoek en tenslotte Haspengouw, waarna het plan op uw scherm verschijnt. Veel succes en fijn wandelgenot.
Nog een paar tips. Kom je langs het poortgebouw, een andere bijdrage uit Heers, het openluchtmuseum binnen, dan vind je het pijlerkapelletje aan de overzijde van de weg, enkele meters verder, tegenover het tweede gebouw, tolhuis Gelinden. Het wit gebouw op de achtergrond achter het kapelleke staat op het plan aangegeven als “winning Klein Hoeselt”.

Informatie uit Bokrijk.
Bron: Dorpskalender gezinsbond 2008- Arnold Dewelf


Vanschoonwinkel Georges juli  2013 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *