Wie was Joannes Baptista Marcus Renaerts?

Wie was Joannes Baptista Marcus Renaerts?

In het artikel over het dagboek van Joannes Baptista Marcus Renaerts wordt de vraag gesteld wie hij eigenlijk was, en wat er van hem geworden is. Dit wekte natuurlijk mijn nieuwsgierigheid op omdat ik een aantal 17de en 18de eeuwse aktes bezit over de familie Renaerts uit Wellen, die ogenschijnlijk verwanten hadden in Gelinden, Klein- en Groot Gelmen en Mettekoven. In deze familie waren er zelfs een paar begijnen. In mijn collectie doodsprentjes vond ik het hierna volgende prentje van Maria Christina Elisabeth Renaerts terug. Ze was getrouwd met Winand Van Grootloon en ze overleed in 1844 te Klein-Gelmen. Hoogstwaarschijnlijk waren Maria Catharina en Joannes Baptista verwant. De zoektocht kon beginnen.

Maria-Christina-Elisabeth-Renaerts
Maria-Christina-Elisabeth-Renaerts


De doopakte van Maria Christina Elisabeth Renaerts werd opgezocht in de doopregisters van Gelinden want Klein Gelmen was tijdens het Ancien Régime een onderdeel van de parochie Gelinden. En wat we verwacht hadden bleek correct te zijn. Haar vader was Lambert Renaerts uit Wellen en haar moeder was Johanna Maria Elisabeth Raymakers uit Gelinden. Het echtpaar Renaerts Raymakers trouwde op 10 mei 1784 te Gelinden “onder het rode zegel”. Dit wil zeggen dat er niet voldaan werd aan de 3 roepen. Meestal werd dit zo gedaan omdat het meisje zwanger was. We verwachtten dan ook de geboorte van het eerste kind in de loop van 1784. Toch was dit niet zo… Werd hun eerste kind misschien levenloos geboren? We weten het niet. Pas in 1786 vinden we de eerste boreling van dit gezin : op 13 november 1786 werd Maria Elisabeth Renaers geboren. Michael Motmans en Christina Warnots waren peter en meter.

Maria-Christina-Elisabeth-Renaerts


In 1788, op 29 april werd het tweede kind geboren : Lambertus Joannes Baptista Renaerts. De namen Joannes Baptista verwijzen ongetwijfeld naar de patroonheilige van Wellen, Sint-Jan Baptist (Joannes de Doper) Wellen was immers het geboortedorp van de vader. Als peter werd er gekozen voor Lambertus Raymakers, secretaris en schepen van justitie van Gelinden en tevens notaris tijdens het Ancien Régime.

Lees meer…


Jo Billen november 2019

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *