Paul Edmund de Borchgrave d’Altena

Paul Edmund de Borchgrave d’Altena

President van de ARGENTIJNSE republiek en van URUGUAY.

U zal even stom verbaasd opkijken als ik bij het lezen van deze woorden en nog thans is dit een historische feit. Misschien een papieren titel, destijds uitgaande van  de Braziliaanse bezetter en misschien ook niet voor héél lang, maar hij laat het toch vermelden op zijn doodsprentje.

Het gaat hier om Paul Edmund Joseph graaf de Borchgrave d’Altena, geboren op 22/07/1827 in de kliniek te Waremme, maar zijn vader Michel-Fernand de Borchgrave groeide op in het kasteel te Bovelingen , tot hij toetrad in het Franse Leger.

Paul was de kleinzoon van Jean-Guillaume-Michel graaf de Borchgrave d’Altena, Heer van Bovelingen en Quaedmechelen, geboren op 07/04/1748, overleden  op 09/05/1818 op 70 jarige leeftijd en die gehuwd was met Francoise-Caroline-Wilhelmine baronesse de BLANKART van GUIGHOVEN.

Zijn vader was de tweede zoon van bovengenoemde, – dus ook de broer van François, onze laatste graaf in Bovelingen- en moest derhalve het kasteel verlaten toen hij trouwde op 29/07/1822 met Josephine-Denise-Edmonde Coraly SMITS uit Parijs.
Deze werd Capitein in Franschen dienst, ridder van het Legioen van Eer, geboren op 18/09/1776 te Marlinne, overleden op 04/02/1853 te Herstal.
Samen hadden ze drie kinderen :
     1. Désiré
     2. Leon-Charles(later in getrouwd op het kasteel van Longchamps te Waremme)
     3. Paul-Edmund.

Paul-Edmund  was Belgisch gezant in Brazilie. Ridder van de Leopold orde en van de Yzeren kroon, en “envoyé extraordinaire et Ministre Plénipotentiaire Chef du Cabinet du Roi de Belgique”.
Op 38 jarige leeftijd huwde hij op 19/10/1866 met Olympe-Isabelle d’OULTREMONT, Dame du palais de sa majesté la Reine de Belgique.
Paul werd omstreeks 1860 ook President van de Argentijnse Republiek en van Uruguay.

 Bovelingen zond zijn zonen uit tot ver in Zuid-Amerika   

  ****.  Don’t cry for me Argentina….****


Jos Schoefs

 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *