Reliekhouder

Reliekhouder van Stift van Munsterbilzen.

In de kerk van Mechelen-Bovelingen staat een reliekhouder uit 1685, afkomstig van de Stift uit Munsterbilzen. Deze reliekkast  was enkele jaren geleden het pronkstuk van de tentoonstelling “Wachten op de prins…” in Aldebiesen. Hierna enkele bijzonderheden :

Eigenaar : Kerkfabriek van Mechelen-Bovelingen.

Huidige bewaarplaats : St-Annakerk te Mechelen-Bovelingen

Beschrijving : Relekwie-houder in renaissance stijl uit de 17de eeuw, belegd en versierd met voorwerpen in geslagen koper en gebeiteld zilver. Het heeft de vorm van een graftombe (voetstuk in sarco-faagvorm 65cm x 40 cm) In het midden een kleine nis met de H. Maagd op een voetstuk waarin een kleine relekwie Ex-ossibus St-Joannis-Baptista en  bekroond met Calvarie twee bronzen beeldjes (22 cm hoog) en ijzeren kruis. (Totale hoogte 133cm)


Er zijn in totaal zeven relekwieën, te weten :
 In de console :  Ex ossibus St Valerio (links)
                           Ex ossibus St Egidii (rechts)
 In de zijkanten: Ex-Ossibus St Martini
                            Ex-Ossibus St Dominici
                            Ex Ossibus St Joannis-Baptista
                            Ex Ossibus St Francisi
 In de romp : Twee grote beenderen (waarschijnlijk afkomstig van een arm) zonder aanduiding van een naam. Doch volgens een inschrijving in een parochie register zouden die afkomstig zijn van St Marie-Doignies of  d’Oignies. 

Materialen : Ebbenhout – zilver – verguld brons

Herkomst: Bij opheffing van het kapittel in 1797 door de Fransen, werd dit voorwerp gered van verbeurdverklering, door Maria Theresia de Borchgrave-d’Altena, toenmalig kloosterlinge in het STIFT van Munsterbilzen. Zij was de dochter van de Graaf van Bovelingen en zij schonk de reliekhouder aan de kerk van Marlinne (Mechelen-Bovelingen). Zij werd op 22 december 1740 te Bovelingen geboren  als dochter van Jean-Baptist de Borchgrave en van Anna Barbara van Palant. Ze werd op 13 oktober 1755 opgenomen in het Stift te Munsterbilzen. Ze was in 1794 nog in het kapittel Ze overleed in 1810.

Merktekens: Het blazoen gegraveerd op de reliekhouder is deze van Isabelle-Henriette, Baronnes d’Aspremont-Lynden de Reckheim die tot abdis verkozen werd te Munsterbilzen op 06 april 1641 en stierf in 1684. Zij was de dochter van Ernest, Souveraine Graaf van Reckem, Heer van Houtain, en van Dame Antoinette de Gouffier. De wapens zijn deze van de families Lynden-Reckheim-Gouffier en Montmorency.

Inscriptie: op de relekwie (voor zover kon gelezen worden)

“Madame Isabelle-Henriette, Comptesse d’Aspremont-Reckem donne le crusifii à l’eglise.
  Relige est mis la premiere fois la veille de l’Assompsion de Notre-Dame. Faite en Anverse,
  lan 1685(?), le gros os est de St Marie-Doignies.”

Foto: www.erfgoedplus.be


Jos Schoefs januari 2022

 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *