Terugtrekkende Duitsers

Terugtrekkende Duitsers tijdens WO II

Het is een foto die op 9 september 1944 werd genomen door Jean Falla, chef van de bietenfabriek en vader van Jean-Marie Falla.
U ziet de doortocht van Amerikaanse troepen in ons dorp, zeg maar de bevrijding van ons dorp. Enkele uren voordien waren daar ook Duitsers voorbij gekomen, maar dan wel in grote wanorde , met karren en gestolen fietsen.  Uiterst rechts herkent men het huis van de huidige smid Filip Melon.

wegtrekkende-duitsersEen anecdote van Jean Marie Falla

Eén van de Duitse soldaten had verderop in het dorp een fietsje van een kind gestolen en reed er mee met de knieën hoog boven de “guidon”. De oom van het kind, een gedemobiliseerde soldaat van het Belgisch leger, die op dat ogenblik woonde in het huis van Schepers (de Skiëper) even verder dan het fabriek, zag hem voorbijrijden en herkende onmiddellijk het fietsje van zijn neef.
Zonder enig bevel haalde hij zijn mitraillette STEN van de groep van het Geheime leger, liep naar de “bèm” (beemd) en schoot naar de Duitsers. Gelukkig zijn die niet terug gekeerd om er een  nieuw Oradour van te maken. Ze hadden wellicht haast want de Amerikanen zaten hen op de hielen.
Nauwelijks een uur later hoorde men aan het bietenfabriek weer een  hels gedaver Ditmaal van Amerikaanse tanks die op komst waren. Eerst verscheen een motocyclist met zijn machine vol bloemen. Hier op de plaats waar deze foto werd genomen bleef hij staan , riep in slecht engels :”Americans” en wees met zijn vinger in de richting van het dorp. Enkele minuten later waren ze der al, eerst een verkenningstank, dan jeeps en kilometerslange rijen infanterie.  “It was a long way too…Marlinne”
Nog dit misschien. Later bleek dat de motocyclist een Rus was en enkele kilometers verder sneuvelde


Jean-Marie Falla

 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *