Voetbalploeg Red Star

Voetbalploeg Red Star

Begin jaren ’40 tot 1952 voetbalden de jongens van Opheers onder de naam “Union” in een soort liefhebbersvoetbal, als caféploeg. Er zou zijn gespeeld achter de winning Melon-Dumoulin, ook van “Stienes” genoemd. Later tot in 1952 werd er gespeeld in de Herestraat op de weide tegenover de ingang van het huidige containerpark. Het lokaal, behalve de cafés, was de smisse van Henri, later Louis Melon, waar de prestaties druk besproken werden. Daar in die smisse zou in een balk boven de hoefstal de naam “Union” zijn ingekerfd. Of er veel toeschouwers waren weten wij niet, vurige aanhangers waren het wel, die daarenboven ook nog hevige supporters waren van “Wawa” uit het naburige Waremme, dat toen furore maakte in hogere nationale afdeling. Het supporteren voor den “Union” kon beschouwd worden als een training voor het optreden van de enkele getrouwen van “Wawa”. Er was zelfs een merkwaardig supporter. Harie Follon had een duif, die hem overal vergezelde rond het huis en in de tuin, waar hij ook ging of stond. Zo ook tijdens de training of match op de voetbalweide, zat zij ergens op een barak het spel te volgen.
Hier volgt een greep uit de ploegen uit de periode van den “Union”, met daartussen enkele merkwaardige dorpsfiguren uit onze jongen tijd.  Voetbalclub Redstar union omstreeks 1940

Eén foto van toen (dit is tevens de oudste in ons bezit) omstreeks 1940 : enkele bestuursleden met de spelers, boven van links naar rechts Guillaume Goyens, Jacques Dubois, “Huke”, zoon van Camille “de Schacht”, “goalkipper””Momo” zijnde de legendarische Guillaume Van Oost, zanger “himself” Jef Castro, Jean Lemmens met klak, ?, Jozef Libioulle, ?, Jef Vanhoof en François Mignolet. Onderaan : “Fil” Bleus, Polleke Van Oost, een werkman van Mattekes (?), Raymond Valley, Frans Vangaethoven en André Biets.

Een latere foto (in tijd) met de dames erbij, een greep eruit : Harie Lowette (nog een legende, de boerenzoon, die ‘s morgens voor dag en dauw met zijn wagen bieten door het dorp trok, steeds fluitend), Maria Castro, çois van de Lange Bèr (François Paque), een dochter Libioulle, ook Berke Bellis met klak en de anderen. Onderaan Jef zanger Castro, ?, een Libioulle en een Biets.

Red Star Union


Nog eentje later: vergelijk het reeds meer kalend hoofd van François Paque – nieuwe gezicht Gus Swennen en anderen, gekenden en niet gekenden,
Als ik het mis voor heb, laat a.u.b. iets weten.

Red Star Union


Na die periode kregen wij een nieuwe generatie uit de periode 1965 tot in 1986, die de huidige Red Starploeg voorafging en ook nog overlapte als reserven en veteranen.


Komen wij nu tot “Red Star “. Opheers bezit één van de vier voetbalploegen uit Groot-Heers, die optreden in de competitie van de Koninklijke Belgische Voetbalbond. In deze provinciale afdelingen zijn ook de ploegen van Vechmaal (IVe) en Heers en Mechelen-Bovelingen (beide in IIIe) actief.
De huidige vereniging werd opgestart in 1971 als caféploeg in de liefhebbersbond, waar men in het seizoen 1973-1974 de kampioentitel behaalde en zo in 1ste afdeling van deze bond terechtkwamen, hetgeen echter te verre verplaatsingen meebracht. In 1976 stapten de rood-witten over naar de K.B.V.B. en startte in vierde provinciale, waarin men nu nog actief is. 

Red Star union


Daar en nu nog steeds draait Red Star meer dan redelijk mee. In ‘92-’93 behaalde men een derde plaats, dan volgde een rot seizoen in ‘93-’94 en toch behaalde men het volgend jaar ‘94-’95 de titel. Met volgende spelers : Sven Budenaers, Bert en Raf Claes, Frank Duchateau, Eddy Guffens, Ronny Larminier, Chris Leunen, Nico Neven, Francis Princen, Wilfried Ramaekers, Ludwig Romsée, Carlo Seminck, Peter Stas, Stefan Vanacken, Nico Vanbrabant, Alain Vanhees, Wilfried Vansimsen en Chris Boiten.

Red Star


Secretaris Roger Vandenbosch stond aan de wieg. Ons ontvallen in 2002, na meer dan 30 jaar de drijvende kracht te zijn geweest van en in dienst van de ploeg. Ook gans zijn gezin en andere familieleden waren er om te helpen bij het onderhoud van en om het terrein, de voorbereidingen van trainingen, van matchen en het runnen van de kantine. Voorzitter Georges Onkelinx, evenals diens familieleden waren er reeds vroeg bij en nog steeds.
Vergeten wij niet al de spelers, die de rij passeerden evenals de trainers. Onder trainer Patrick Stas werd in ‘94-’95 de titel behaald. Andere medewerkers en bestuursleden stonden in dienst van de ploeg. Het bestuur in het jaar dat men kampioen speelde : voorzitter en secretaris, hierboven vermeld, leden : Eloi Vanhees, Freddy en Johnny Dawans, Jos Coenen, Bèr Larminier en Eric Vandergeten.

Toenmalig bestuur Bestuur:

VoorzitterVanekan Pierre
Gerechtelijk CorrespondentDieu Francis
BestuurslidVaneyck Didier
BestuurslidPaque Albert
BestuurslidOnkelinx Georges
BestuurslidLarminier Albert
BestuurslidVan Oostveldt Jean

Enkele Trouwe Supporters:
Tonny Budenaers(Bu), Jozef Vansimpsen(Ploomstat), Leonard Vandormael(Narke), Jos Aerts,
Jef Diricks(Jef van de Wip), en nog een tal anderen.

En nu in 2003 draait Red Star nog mee aan de top in hun reeks

 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *