100-jarige Jozefina Schoumans

100-jarige Jozefina-Maria Schoumans

Op 27 augustus 1933 zal Marie Josephina Schoumans, gevierd worden in Rukkelingen Loon. Zij werd geboren te Wellen op 11 januari 1834 en huwde te Rukkelingen Loon op 20 april 1856 met varkenskoopman-landbouwer Martinus Suelze. Ze bleven kinderloos.
Schoemans-JozefinaIn 1905 vierden ze met een grote feestelijkheid hun gouden jubileum.
Tijdens de wereldoorlog in het voorjaar van 1916 kregen ze wegens hunne  welstand, bezoek van dieven, die hun een vet varken, kiekens en war mondvoorraad afhandig maakten.
Enkele maanden nadien werd moederke, zoals Josephina genoemd werd, gewekt in haar slaap door inbrekers. Onbevreesd sprong ze op kleedde zich aan en ging onmiddellijk naar de beneden plaats, waar ze oog in oog kwam te staan met 8 ruwe kerels. Bij haar verschijning hielden ze de kamerdeur dicht en namen ze het geld en lijnwaad mee. Moederke de ware heldin van 83 jaar dreigde ermee uit het venster te springen en de hulp van de geburen in te roepen. Een van de boeven die het huis goed kende sloeg op de vlucht gevolgd door de oude huisvrouw. In het midden van de koer kwam zij echter ten val en brak haar been. De oude Martinus, meer dood dan levend van angst, kwam op het hulpgeroep van zijn kloeke vrouw af en neemt haar op.

Op 1 december 1916, die weken daarna, alvorens zij van het ongeval hersteld was, stierf Martinius als gevolg van de angst.
De weduwe, dank zij haar sterk gestel, overleefde haar smarten en nameen van  haar getrouwde neef bij haar in huis. Op 86 jarige leeftijd werd zij nog meter van één van haar achterneefjes, die ze ook nog zijn plechtige communie en Vormsel heeft zien toedienen.

Moederke Schoumans heeft een sterke gezondheid, is immer opgewekt en blij van geest. Haar gezicht is ongerimpeld en ze heeft ogen gelijk fluwijnen; ze naait, stopt en lapt zonder bril. Alleen haar gehoor is minder scherp. Zij eet wat er op de boerentafel verschijnt. Ze is nooit ziek geweest en altijd gewerkt voor twee.
Zij kijkt uit naar haar feest. De zondag ervoor heeft ze nog alle café’s bezocht en de aanwezige klanten getrakteerd op een glaasje. Zelf had zij ook een goed glaasje gedronken om er de goede feeststemming in te zetten.

Het feest zal ingezet worden te 10 uur met een plechtige Heilige Mis, want Josephina is een diepe vrome Christelijke vrouw. Daarna zal er stoetsgewijs naar het gemeentehuis gegaan worden, waar haar de erewijn en geschenken zullen aangeboden worden.
Op 12u30 is er een groot feestmaal voor familieleden en kennissen.
Op 14 uur begint de optocht van een grootse stoet alwaar al de maatschappijen van de gemeente zullen aan deelnemen. Zinnebeeldende wagens en groepen zullen de eeuwelinge voorafgaan. Moederke zal in gezelschap van de Heer Burgemeester plaatsnemen in een prachtig gespan.
Zo het zomerweer van de partij is mag men zich aan een reuze opkomst verwachten.

Ze overleed te Rukkelingen-Loon op O.H. Hemelvaartdag, den 21 mei 1936 op de leeftijd van 102 jaar.

Bron: hbvl 23/08/1933 pagina 1


Vanschoonwinkel Georges december 2014

2 reactie op “100-jarige Jozefina Schoumans”

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *