De boerinnengilde in 1955

De boerinnengilde in 1955

Op de foto uit 1955 vinden we voor Rukkelingen van boven naar beneden en van links naar rechts:
1ste rij boven: Gilberte Princen, Maddy Gielen, Jacqueline Royer, Jeanne Gielen, Maria Onkelinx, Maria L’hoesl, José Royer, Alice Melon.
2de rij: huishoudster van pastoor Maria Engelen, Pools vakantiemeisje Erika, Rosette Berings, Anna Pirlotte, Lucette Goyens, Celine Vandezavel, José Goyens, Rosalie Vandezavel, Maria Meugens, Elise Goyens.
3de rij: Mariette Missotten, Usa Princen, Philomène Meugens, Julia Haubrechts, Denise Joris, Anna Royer, Julia Mannet, Lea Schroyen, Clara Thirion, Louise Mignolet, Cécile Thirion.
4de rij: Rosalie Pirlolte. Maria Pirlotte, Céline Pirlotte, Josè Odeurs, Marie Van Eyck, Bertha Gielen, Maria Dessart, Alphonsine Vanhaeren.
5de rij: Rachelle Monjoie, Emilia Van Eyck, voorzitster Maria Vanoppen, pastoor Renquet, spreker Ulens, Florentine Poelmans, Imelda Rijckmans, Romaine Mignolet.

In een vorige editie vertelden we dat de Landelijke Gilde in Rukkelingen een actieve vereniging was. Maar de dames hebben ook de koppen bij elkaar gestoken, hun steentje bijgedragen om leven in de brouwerij te brengen, hun leden met raad en daad bij te staan en de rol van hun leden als echtgenote en moeder ten volle te laten waarmaken ten bate van een hecht, gezond en aangenaam gezinsleven. Het was in 1911 dat in de school van de Boerenbond een aparte afdeling voor vrouwen werd opgericht: de Belgische Boerinnenbond. ln deze gilden werd aandacht besteed aan landbouwonderwerpen, voeding, kinderverzorging en vorming van de plattelandsvrouwen; later uitgebreid met ruime maatschappelijke thema’s, gezondheid en ontspanning.
In 1975 werd deze Boerinnenbond “Katholiek Vormingswerk van Landelijke Vrouwen” en sinds 2005 “KVLV”, Vrouwen met vaart”. KVLV is vandaag met 112000 leden (het hoogtepunt met 163000 leden situeert zich in 1991) en meer dan 1000 afdelingen overal op het Vlaamse platteland de grootste vrouwenbeweging in Vlaanderen. Deze socioculturele organisatie heeft zich in de loop der jaren niet alleen ontwikkeld als vormingsbeweging, maar is ook uitgegroeid tot de grootste private dienstverlener in de Landelijke Thuiszorg, de Landelijke Kinderopvang, en andere diensten in deze sector.
Van de afdeling van Rukkelingen-Loon bestaan te Leuven nog de eerste gegevens sinds 1941. De oprichting kan eerder hebben plaatsgehad, schrijft men. De laatste gegevens van deze afdeling dateren van 1950. Er werd ons verteld dat de werking in Rukkelingen pas einde jaren ’60 zou zijn stopgezet, toen pastoor Hensels, een Nederlander uit de streek van Maastricht, de parochie heeft verlaten. Bijgaande foto uit 1955 toont alleszins, in tegenstelling tot de gegevens van Leuven, dat de werking nog na 1950 is doorgegaan. Ook Florentine Poelmans, Mariette Missotten en Imelda Rijckmans hebben de functie van voorzitster waargenomen. Met verscheidene overgekomen leden van Rukkelingen is Batsheers opgericht op 20 december 1949 en, na voorzitsters Gerardine Knapen, Pauline Daenen en nog drie mandaten van Aline Pirlotte als voorzitster te Batsheers, ook daar gestopt in 2005.

Onze dank voor de nodige informatie gaat naar Jacques Vandecan, Mariette Missotten, Joseph en Elly Princen-Herck, Aline Pirlotte en naar Anne Vangehuchten van de centrale zetel te Leuven.
Daarmee heb ik getracht a/ deze gegevens aan elkaar te toetsen en tot een geheel te verwerken in de hoop dat er geen fouten in zitten.
Bron: Dorpskalender gezinsbond 2015- Arnold Dewelf


Vanschoonwinkel Georges april 2015 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *