Cillis Maria

Dodelijk ongeval.van Maria Cillis

Het gezin Cillis-Nossin (bè Nosseng) leefde met negen personen vreedzaam en gelukkig samen als eenvoudige en werkzame mensen in de toenmalige Langstraat. De gezinsleden waren vader Frans Cillis, moeder Flore Nossin, haar drie ongehuwde broers Jef, Guillaume en Frans Nossin en de vier kinderen Marcel, Maria, Julien en Norma Cillis.

Dit gezin bleef echter van het noodlot niet gespaard. Een eerste beproeving viel hen te beurt toen vader Frans Cillis in juni 1933 op 45-jarige leeftijd veel te vroeg aan zijn gezin werd onttrokken. Het jongste kind was amper drie jaar. De drie broers zijn wel samen als goede huisvaders verder blijven zorgen voor het beproefde gezin van hun zus.

Levenslustig en opgetogen, maar helemaal niet vermoedend wat kort na hun vertrek van huis die maandag morgen van 15 maart 1937, nu 75 jaar geleden, zou gebeuren, reden Marie-Louise Maes en Maria Cillis, geboren te Vechmaal op 21 december 1921, langs de Romeinse Kassei naar hun school in de Kielenstraat te Tongeren om er lessen te volgen in het leren naaien.


Wat er op de Romeinse Kassei, op het grondgebied Lauw, in een korte afzink voorbij het huis Kersten, precies is gebeurd, zullen we nooit kunnen achterhalen. Hebben de fietsen in elkaar gehaakt, zijn de tieners wat onbezonnen geweest, is één van beiden uit evenwicht gegaan op de fiets of was de slechte staat van de weg rand de oorzaak, Maria is alleszins met het hoofd hard tegen de grond geslagen. Toevallige voorbijgangers, leurders in stoffen, zijn met hun auto voorbijgekomen, hebben Maria op de grond zien liggen, haar – niet zonder enig risico – opgenomen en al bloedend in hun auto gelegd en naar huis gebracht. In die tijd bestond er geen medische hulp zoals de MUG of een ambulancedienst. De familie Cillis heeft de schade door bloedvlekken op de stoffen in de auto willen vergoeden, maar daar wilden deze bereidwillige mensen niet van weten. Op het herinneringsprentje van Maria is hen daarvoor een dankwoordje gewijd: “Liefdadige handen brachten haar terug bij haar beminden”.

De ontboden dokter Groven uit Borgloon heeft aan huis een schedelbreuk vastgesteld, was van mening dat hij geen hulp meer kon bieden en is verder gegaan. Maria heeft dan het H. Oliesel ontvangen en is in de namiddag in het bijzijn van haar huisgenoten overleden. In mijn verbeelding zie ik nog steeds Gustaaf Smets, buur van Maria, die donderdag 18 maart 1937 op het kerkhof het graf van Maria met aarde helpen dichtmaken.
De dood van een vijftienjarig meisje op hare weg naar school liet het anders zo rustige dorp natuurlijk niet onberoerd. In een sfeer van verslagenheid leefde het ganse dorp mee met het grote leed van de familie

Bron:
Norma Cillis die het verhaal over haar zus deed en de foto bezorgde.
Kalender gezinsbond 2012 A.Dewelf


Georges Vanschoonwinkel  juni 2022

 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *