Kasteel en kasteelhoeve van Horn

Kasteel en kasteelhoeve van Horn

Het kasteel van Horne was vroeger in het bezit van de Tongerse Familie Bosch, wiens wapenschild nog steeds boven de ingangspoort van de kasteelhoeve prijkt. Jean Bosch is slechts een drietal jaren de bezitter ervan geweest vermits hij stierf te Tongeren op 29 juli 1663. Zijn zoon Mathias Bosch trouwde in 1714 met Elisabeth Poilvache. Nu nog komt deze naam jaarlijks voor op het parochieblad voor het aankondigen van een gestichte jaarmis. Hun kinderen waren; Mathias Denis Jozef Bosch; Anna Marie Elisabeth Bosch, begijn te Tongeren; Anna Gertrude die in 1744 trouwde met Arnold de Schaetzen van Tongeren; Jacques die zijn vader opvolgde.

Kasteel de Horn vroeger

Kasteel de Horn nuJacques Bosch trouwde met Marie-Christine Teuwissen; ze hadden eveneens 4 kinderen;
– Anne-Elisabeth, geboren in 1753;
– André Arnold Laurent, geboren in 1754;
– Mathias Andrien, geboren in 1755;
Jacques André Arnold, geboren in 1757.

Jacques André Bosch huwde met Elisabeth Stellingwerff van Hasselt. Hij was Burgemeester van Vechmaal van 1802 tot 1813. Zij hadden slechts één dochter die te Hasselt werd geboren.
Marie-Jacqueline Bosch huwde op 5 december 1804 Louis Joseph, baron de Heusch van Kortessem. Ze bewoonden het kasteel van Horne, waar hun twee kinderen geboren werden,
– Guillaume François Emile in 1805
– Elise Octavie Robertine in 1811.

Wapen de Coppin de Grinchamps

Wapensteen van de familie Bosch – 1743 – inrijpoort kasteelhoeve.Het kasteel met de hoeve van Horne werd later aangekocht door Joseph Gerard Hubert Hermans die gehuwd was met Marie Angeline Frisch. Vervolgens (1847) kwam het goed in handen van baron de Favereau wiens dochter huwde met baron de Calwaert.

Van deze familie bevindt zich nog een mooie grafsteen op het kerkhof van Horne (de Coppin de Grinchamps). Baron de Calwaert verkocht het aan advocaat Monthulet. Bij zijn overlijden gingen zijn goederen over op zijn enige dochter Antoinette die huwde met de heer Lekeu van Luik. Het Kasteel van Horne werd reeds herhaaldelijk gerestaureerd, en is nu in het bezit van de familie Gerbrand-Van Tijn. De bijhorende hoeve dateert van 1743 en werd gebouwd door de familie Bosch.

Kasteelhoeve de Horn


 Jo Billen oktober 2011

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *