Kluizenaar Joannes Heenen

De Vechmaalse kluizenaar Joannes Heenen (1813-1897).

Op de Hulsberg onder de parochie Hendrieken vind men nog een mooi bewaarde kluiskapel (beschermd monument sinds 2004). Deze kapel is zoals alle kluizen toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Loreto. Ze bevindt zich in het gehucht Graethem. Graethem (inclusief de kluis) is deel van de vroegere gemeente Borgloon, maar de kluis van Hulsberg hoort bij de parochie Hendrieken.



Oorspronkelijk stond deze kapel met kluis bovenop de Hulsberg waar nu het kasteel van de Hulsberg staat. Ze werd gebouwd in 1689 door deken Nicolaas Poislevache nadat hij driemaal een bedevaart naar Loreto in Italiƫ gemaakt had. Nicolaas (de) Poilvache (of Poislevache) was verwant met de toenmalige pachters van het Monnikenhof tussen Vechmaal en Bommershoven. Zijn oom Jacques de Poilvache was pachter van 1620 tot 1660, en diens zoon Frans Jacques de Poilvache was pachter van 1660 tot 1691.
Maar einde 19de eeuw wilden de toenmalige eigenaars Pinnoy-Claes op de Hulsberg een kasteel bouwen en daarom werd de kluis en kapel in 1882 afgebroken en terug opgebouwd aan de voet van zuid-westelijke kant van de Hulsberg. De kluis zelf (dus de woning van de kluizenaar) werd rond 1970 afgebroken, maar de kapel bestaat dus nog steeds. De heropgebouwde kapel werd op 6 september 1882 ingewijd door de E.H. Deken Haubrechts van Borgloon. In maart 1883 betrok de laatste kluizenaar de heropgebouwde kluis en kapel. Dat was broeder Joannes Heenen afkomstig uit Vechmaal. Maar hij was echter reeds vanaf oktober 1854 kluizenaar in de oude kluis en bleef dat dus voor een periode van ongeveer 43 jaar.

Lees verder in PDF…


Peter Vanbrabant juli 2020

 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *