Pieterkeshoeve

Pieterkeshoeve

Vechmaal is met zijn golvend landschap en ongerepte natuur, centraal gelegen tussen Tongeren (9 km), Sint-Truiden (18 km), Hasselt (18 km) en Borgworm (Waremme)(13 km), in korte tijd vlot te bereiken met fiets, lijn- of belbus.

Bij het begin van het Belgisch kadaster (in 1844 voor Vechmaal) waren de gezusters Cuvelier eigenaar van deze Pieterkeshoeve om daarna bij erfenis over te gaan naar J. Haumont-Cuvelier in 1865. In 1870 werd de hoeve verkocht aan Isidoor Haumont-François en in 1902 aan Walter François. Na zijn terugkeer uit de USA, sloeg Walter met zijn fantastische verhalen over de mechanisatie van de landbouw in Nebraska (USA) iedereen met verstomming. Zeventig jaar later stond onze landbouw hier echter even ver.

Vanaf 1920 werd de boerderij eigendom van Alfons Piette-Lavigne, gezin dat elf kinderen telde.
Na verkoop door de kinderen Piette-Laviqne, is de huidige eigenaar en uitbater de derde generatie, in lijn van opvolging, het jonge gezin Bart Daenen-Ilse Ramaekers dat een deel ombouwde tot twee verblijfsappartementen voor zes personen en één voor vier personen. Zo kende dit goed acht eigenaars in minder dan 170 jaar.

Restauratie, verbouwing en uitrusting werden een hele opgave en de onontbeerlijke toelagen werden graag aanvaard. Het bij- en onderhouden vraagt inspanning. Maar als het druk wordt, kan IIse, die in het onderwijs staat, wel op de hulp van haar schoonmoeder rekenen. Er is een aparte speelruimte voor kinderen. Kinderen mogen meehelpen op de boerderij met gemengd bedrijf en teelten van gerst, tarwe, suikerbieten, aardappelen, kersen en appelen, veeteelt met zeugen en biggetjes. Neerhofdieren als duiven, kippen, poesjes en geitjes ontbreken er natuurlijk niet. Met zijn huifkar doet Bart voor zijn vakantiegangers graag een ritje rond Vechmaal of, voor wie het liever wat vlugger mag, met de quad op de hoeve.

“De Horne”, taverne op slechts enkele minuten gaan gelegen, biedt aan de toeristen een mogelijkheid tot warme maaltijden.
Ook op het domein van de “heerlijkheid Saetenberg” met aangrenzend kasteeltje uit 1892, het geheel door Nederlanders in Vechmaal gekocht van de Luikse familie de Coppin en na mooie restauratie van de oude hoeve, wordt nu aan hoevetoerisme gedaan.

Bron: Dorpskalender gezinsbond 2007 – Arnold Dewelf


Vanschoonwinkel Georges november 2017

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *