Milicien Hubert Ory

Milicien Hubert Ory

Wat oude prentkaarten ons kunnen leren.

Een tijdje geleden kwam ik op het spoor van enkele oude prentkaarten uit 1922 van de kazerne Chartreuse te Luik. Deze kazerne, nog steeds in het bezit van het Ministerie van Landsverdediging, is ondertussen uitgeroepen tot “monumentale site”. Het eerste zicht stelt de binnenkoer van de kazerne voor zoals menig soldaat zich nog lang zou herinneren. In deze kazerne werd het 3de regiment Genietroepen opgeleid. Genietroepen moeste in oorlogstijd de weg effenen voor de doortrekkende troepen. Ze bouwden wegen, bruggen, bunkers, forten en dergelijke. Bruggen  en treinsporen opblazen, wegen vernietigen behoorde ook tot hun taak als ze de doorgang van de vijandelijke troepen moesten verhinderen. Mijnenvelden leggen en opruimen zat ook in hun takenpakket.


Net na WO1 was de dienstplicht 15 maanden lang voor de infanterie, 24 maanden voor de cavalerie en 21 maanden bij de artillerie en overige wapens.  In 1920 werd de duur teruggebracht tot 10 maanden voor de infanterie, 13 maanden voor de cavalerie en 12 maanden voor de artillerie en overige.  Met deze maatregel trachtte de regering om de opleiding van de militieklassen 1918 tot en met 1922 te versnellen om alzo het aantal reservisten aan te dikken. De Veulense milicien, Hubert Ory, schreef op 8 mei 1922 vanuit de kazerne Chartreuse een kaartje naar zijn familie, gericht aan “de Weeduwe Orij-Tieri te Veulen bij Heers” 

De tekst luidde als volgt :

 “Luik den 8=10=1922. Beminde Moeder Egenood kind en Broeder,. Mede deeze koom ik u eene goeden dag te schrijven in stat mijner goede gezonhijt hoopende van u alen het zelve. Ik kan van daag niet afkoomen maar ik gaa naar u ouders Katrien. Dus Goeden dag aan u alen en zondag koom ik in permise en ze zijn alen uit kamp koomen. Nu zal het nog rap gaan nog 52 vijtig daagen. Dus goeden dag van ons alen u zoon en man Orij Hubert.”

Als we even rekenen zou Hubert Ory dus moeten afzwaaien op 26 juni 1922. Dit betekent dat hij als milicien van 1920 genoten heeft van een periode van uitstel van legerdienst. Dit waarschijnlijk omwille van zijn huwelijk met Katrien Gaens en omwille van zijn vaderschap. Aangezien de miliciens van 1920 slechts 12 maanden legerdienst moesten doen, werd hij dus onder de wapens geroepen circa 28 juni 1921. Hij schreef het kaartje dus aan zijn moeder, Anna Maria Thiry. Zijn moeder was reeds weduwe sedert 23 mei 1901 van Lambert Ory. Lambert Ory trouwde op 35-jarige leeftijd met zijn nauwelijks 19-jarige bruid. (het was van moeten… zoals men in de volksmond pleegt te zeggen) Dit huwelijk werd  gezegend met de volgende kinderen :
– Jean, Johannes Ory, gezegd Wannes. (°1885, Gutschoven) Hij was getrouwd met Maria Louisa “Wis” Princen.
– Odilia Ory (°1887, Veulen) Zij was getrouwd met Gilles Derwa.
– Marie Josephine Orij (°1891, Veulen) Zij trouwde met Jacques Kindermans.
– Lucia Ory (°1893, Veulen) Getrouwd met Eligius Gos. Eligius Gos was bierhandelaar; meer info hierover ook op deze website.
Hubert Ory (°1900, Veulen) schrijver van de prentkaart, was de jongste telg uit het gezin. Hij trouwde met Katrien Gaens.

Uit de aanhef van de prentkaart kunnen we ook nog afleiden dan Hubert Ory samen woonde met zijn moeder, zijn vrouw, zijn kind en zijn broer (en schoonzuster).

De rectozijde van de kaart toont ons de binnenkoer van de kazerne met de paardenstallen. De soldaten waren bezig met de “pansage” of het roskammen van de paarden.

De versozijde van de prentkaart met het handschrift van Hubert Orij. Hij schrijft zijn naam met ij en niet met een y, zoals het officieel zou moeten zijn…


Jo Billen juni 2021

 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *