Robert-Guerri de Borchgrave

 Robert-Guerri de Borchgrave.

 Een lugubere ontdekking !

Tijdens en na de eerste wereldoorlog was E.H. Martinus Coune. de dorpspastoor te Mechelen Hij was afkomstig van Veulen en tijdens zijn verblijf te Mechelen heeft hij menige bladzijden volgeschreven in het parochieregister

Een zaak is mij daarbij speciaal in opgevallen
Toen in 1913 de nieuwe kerk werd in gebruik genomen moest de oude , die zich vooraan op het kerkhof bevond, worden afgebroken. Op die manier kon de straat tussen pastorie en kerkhof ook verbreed worden
Bij deze grondwerken deed zich een ongewoon spektakel voor. Maar best laten we pastoor Coune hierover zelf aan het woord.

“ In 1921 hebben wij eenige grafstenen geledigd die door den weg werden ingenomen, gaande van aan den barrier van ’t kerkhof, tot op de plaats waar nu de kabien van de electriciteit staat. Daar tot aan den muur van de pastorij was vroeger kerkhof. Wij vonden er buiten een hele hoop beenderen, een kist met binnenin nog een zinken kist, waarin het lijk van een man, gekleed in grauw-grijs kostuum, dat wij hebben beschouwd als zijnde een militair kostuum. Geen grafsteen was er op dit graf. Maar waarschijnlijk was het  Robert-Guerri de Borchgrave, gekwetst in Silesië en gestorven te Bovelingen in 1745.”


Ik ben dit verhaal gaan checken aan de hand van de stamboom der graven en vond het volgende over deze Robert-Guerri.
Hij was geboren in 1717 als vierde kind van Michel-Francois de Borchgrave en Marie-Thérèse de Geloes, chanoinesse van Epinal en Lorraine.  Hij ging al vroeg de militaire toer op en diende als kapitein in het infanterie-regiment van graaf Leopold  van d’Haun, bij het leger van Maria-Theresia van Oostenrijk Tijdens de slag van Fridberg in Silesië werd hij zwaar gewond en men bracht hem terug naar het kasteel in Bovelingen, waar hij aan de gevolgen van zijn kwetsuren overleed op 10 juli 1745.

Of pastoor Coune gelijk had of niet, weten wij niet, maar één ding is zeker : het was een lugubere ontdekking.


Jos Schoefs

 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *