In memoriam Paul Boes

 In memoriam Paul Boes °30/11/1939 +20/01/2021

2020-Paul-Boes-In-memoriamOp 20 januari 2021 overleed te St Truiden de medeoprichter van deze website.

Paul werd als oudste kind in het gezin van Louis Boes  en Maria Missotten geboren op 30/11/1939. Het gezin telde 4 kinderen, Paul, Gerard, Lucien ( +2015 ) en Romain. Het gezin woonde in de kapelstraat te Opheers, een deelgemeente van Heers sinds de fusie van 1977.
Zijn jeugdjaren tot 12 jaar bracht hij door in Opheers, waarna hij in 1957 zijn Latijn-Griekse humaniora volbracht in het Klein Seminarie te St Truiden. Hij verbleef er gedurende de 6 volle jaren in een streng internaat. Na zijn humaniora studeerde hij aan de Universiteit van Leuven  tot het behalen van zijn diploma Burgerlijk Conducteur.

Hij werkte gedurende meerdere jaren in de wegenbouw, voornamelijk in Wallonië. In de jaren ’70 werkte hij in de woningbouw. Zijn laatste werkgever was ABINBEV. Hij ging daarna vervroegd met pensioen.

Tijdens de lange periode van zijn pensionering was hij een gepassioneerd verzamelaar van boeken, dagbladen, doodsbrieven, prenten, bidprentjes, tijdschriften, foto’s en allerhande curiosa. Hij bezat ook heemkundige en volkskundige werken. Ondertussen was hij ook bezig met familiekunde. Alles werd zorgvuldig geklasseerd. Hij woonde de langste tijd op een idyllisch plaatsje in Rukkelingen-Loon, in zijn huisje omgeven door weiland, waarop enkele schapen en een paar ezels vertoefden. Zijn bureau was omgeven door talloze stapels dozen archieven allerhande. Zijn levenswerk!
In de loop der jaren deed hij zijn best om, als autodidact, zijn archieven te registreren op de computer.

Hij startte een eigen website ‘VOOR ELCK WAT WILS’ alwaar hij zijn verzamelingen van oude boeken, kranten, doodsbrieven en prentjes te koop aanbood. Bij aankopen, over de landsgrenzen heen, werden de bestelde goederen zorgvuldig ingepakt en per post verzonden.
Hij was ook regelmatig te vinden als verkoper op enkele belangrijke boekenmarkten in Limburg. Waar hij vooral genoot van de babbeltjes van potentiële kopers en standhouders
.
In mei 2002 wilde hij een website maken over de geschiedenis van Groot-Heers en bedacht de naam: Heers en zijn 12 kerkdorpen. Gezien hij niet zo handig was in webdesign, vroeg hij aan Georges Vanschoonwinkel om dit voor hem te doen. Foto’s en teksten werden via e-mail doorgestuurd en vervolgens op de website gezet.

Hij verbleef sinds 2015 in het rustoord Berkenhof te Heers.
Op 13 november 2018  startte hij er de facebookpagina Schatten uit het verleden van  Heers weliswaar met tips en hulp van bereidwillige verpleegsters. De pagina telt 1120 volgers uit de grote omgeving van Heers.
 Hij plezierde veel mensen door ‘oude’ verhalen en foto’s te posten op facebook. Veel ‘schatten uit het verleden’ werden opnieuw naar boven gehaald, vooral oude dorpsprenten en familiefoto’s.
Zijn laatste melding op facebook dateert van  13 januari 2021, 7 dagen voor zijn overlijden op 20/01/2021.
Hij overleed na een 14 dagen durende hospitalisatie in het Sint Trudoziekenhuis  te Sint Truiden.

Volgens de laatste wil van Paul heeft het afscheid plaatsgevonden in intieme kring, in de aula van het funerarium Guilliams te Gelinden, gevolgd door de asverstrooiing op het kerkhof van Hasselt

Zie ook Historiek


Romain Boes Januari 2021
 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *