Oude wielerglorien

Oude wielerglorien uit onze dorpen

En in Batsheers was er Jos Budo.

Een bewijs te meer, dat er in die vijftiger- en zestigerjaren in onze kleine dorpen tal van jonge renners voor heel wat animo zorgden, is Jos Budo uit het kleinste van onze kerkdorpen, Batsheers. “Jos” in de kranten van toen, nu is het “Jef” in de volksmond. Jef was eveneens één van die jonge renners, die in de liefhebberskringen aan de top meedraaiden, aansluitend op Maurice en Gustaaf en tegelijk met Roger Vanherck en Miel Vandebosch. In die periode dat de jeugdige bende bij nieuwelingen en liefhebbers reden, was Stan Jongen – over hem later meer – reeds beroepsrenner.  Batsheers -budodeelnemersrondeturkije

Meer nog dan de resultaten – en die waren er – was er de sfeer onder de verschillende supportersgroepen, die elke renner om zich heen geschaard zag. Die strijd op de achtergrond was dikwijls even hevig, als deze die op de fiets gevoerd werd. Toch was de vreugde algemeen omdat ze allen hun best deden en om de mooie resultaten, die zij stuk voor stuk bij elkaar fietsten. Ik liet mij door Jef vertellen dat zij in het algemeen goede maatjes waren, doch in het bizonder toch ook dikwijls een bitsige strijd leverden. Soms werd er in een koers een dienst bewezen, de een aan de ander, in een spurt of om een vlucht af te schermen. Als dan later een wederdienst achter wege bleef, was dat natuurlijk wel eens een diepe ontgoocheling. Werd dan toch achteraf weer kameraadschappelijk op de fiets uitgevochten.
Jos Budo, geboren 18 februari 1946, begon te koersen in 1963. Hij won dat jaar zes koersen en acht maal tweede bij de nieuwelingen. Hij werd dat jaar ook kampioen van Zuid-Limburgse wielerklub. In 1963 geven wij u een overzicht van de resultaten van onze plaatselijke renners en klassement bij de ZLWC :
Bij de beroepsrenners 2. Stan Jongen, bij de liefhebbers  4. Pierre Vanekan uit Borgloon, met 5 overwinningen en in Opheers gehuwd met Liske Bleus, 6 Gilbert Schepers van Gelinden en 12. José Gevers uit Opheers.
Bij de nieuwelingen : 1. Jos Budo met 6 overwinningen 3. Urbain Vanherck uit Mettekoven 12. Mil Vandenbosch uit Heers 13. Henri Swerten uit Horpmaal met 1 overwinning.
In 1964 behaalde hij nog 5 overwinningen bij de nieuwelingen en stapte dat jaar over naar de liefhebbers. Samen met zijn trouwe verzorger en boezemvriend Stan Jongen bereid hij dan ook het nieuwe seizoen 1965 voor. De eerste koers werd dan ook in zijn eigen Batsheers bij de liefhebbers gewonnen, bij de juniors en nieuwelingen werden Roger Vanherck eerste en Mil Vandenbosch tweede. Hij won ondermeer nog in het Waalse Berloz de internationale wedstrijd voor liefhebbers en ook nog in Opheers. Hij won dan nog achtmaal.
Wallonië werd zijn geliefkoosd terrein, het waren ook zwaardere koersen en hij won in 1966 zowel Luik-Trognée, Luik-Villers-le-Temple en Luik-Ouffet en werd uiteindelijk met grote voorsprong eindlaureaat van deze vierdaagse Luikse Lenteklassieker en daar onderscheidde hij zich ook in tijdritten.
Hij nam ook nog deel aan de franse “Tour de l’ Anjou”. Wat als anekdotisch hoogtepunt uit zijn liefhebbersloopbaan mag beschouwd worden is zijn deelname aan de Ronde van Turkije, de Internationale Marmarwedstrijd. In het begin van de rittenwedstrijd – 9 dagen over 1119 km. had Jef last van de hitte, maar kon zich toch snel herpakken, werd nog 5de in één rit. Wedstrijd, waarin zijn ploegmaat Ward Bats - budoturkskrantWeckx lange tijd 2e stond in het klassement en uiteindelijk toch mooi derde werd.
Pittig detail : toen Jef na een ritaankomst de weg naar het hotel kwijt raakte, werden hij en een Iraniër door dienstwillige “Zwaantjes”, achteraan op de moto, fiets op de rug naar hun bestemming gebracht.
Na zijn mooie overwinning in de Luikse Lentekoers en zijn deelname aan de Ronde van Turkije, werd Jef niet aangeduid voor het nationaal kampioenschap en was hij totaal ontmoedigd en vertrok niet meer in een liefhebberswedstrijd in Veulen. Het volgend jaar deed hij nog een poging tot heroptreden, doch verder kwam het niet meer.
Aan “Jef” hebben zijn trouwe supporters in elk geval veel plezier beleefd en wij ook nog, zoveel jaren later. Wij willen hem danken voor het ter hand stellen van zijn album met foto ‘s en krantenknipsels

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *